Skip to content Skip to footer

Tandblegning hjemme er den bedste metode

Vi anbefaler hjemmeblegning fremfor klinikblegning. Vi udfører ikke klinikblegning, og vi fraråder denne metode, dels fordi resultatet er dårligere, og dels fordi processen kan være meget smertefuld, fordi der skal anvendes meget stærke koncentrationer af blegemiddel. Mange kunder er, forståeligt nok, fristet af klinikblegning, fordi hele processen kan være overstået på et par timer i tandlægestolen. Men resultatet er desværre dårligere, mindre holdbart, mere smertefuldt og dyrere på lang sigt.

Hos os får du derfor altid udleveret special tilpassede blegeskinner, som passer præcist til dine tænder (se foto). Så kan du blege dine tænder ligeså meget, som du har lyst til. Og indtil du er tilfreds.

Blegeskinnerne fremstilles efter en scanning eller en gibsafstøbning af dine tænder. Levering kan ske samme dag, fordi klinikken råder over eget laboratorium til fremstilling af skinnerne. Dog er én dags levering det normale.

Se resultaterne

Før og efter billeder af tandblegning

Sikker tandblegning til en god pris

Der findes mange forskellige slags blegemidler. Vi har valgt at bruge, det på verdensplan anerkendte produkt, Opalascence fra Ultradent i USA, som har en god fast konsistens. Det giver sikkerhed for, at blegemidlet bliver i skinnen og ikke siver ud. Vi har valgt ikke at tjene på at sælge tuberne med blegegel. Det vil sige, at vi sælger dem til indkøbspris plus vores ekspeditionsomkostninger. Derfor kan du købe blegegel af høj kvalitet hos os til en favorabel pris.

Du får skinner og blegemiddel med hjem, samt en grundig instruktion her på klinikken i anvendelsen. Skriftlig vejledning udleveres også.

Blegemidlet er aktivt i 7-8 timer. Du skal derfor blege tænderne dagligt i 4-5 dage af 7-8 timers varighed. Det fleste foretrækker at blege tænderne, mens de sover.

Tandblegning er i dag verdens mest udbredte metode til at få hvidere tænder. Det er samtidig også den billigste og mest skånsomme. Millioner af mennesker har i dag fået foretaget tandblegning. USA introducerede tandblegning i 1960’erne.

Hjemmeblegning eller klinikblegning?

Alle blegemetoder bygger på hydrogenperoxid (brintoverilte) som det aktive blegende stof. Så om du vælger at blege hjemme med blegeskinner, eller at få foretaget tandblegningen på tandklinikken, mens du ligger i tandlægestolen, gør ingen forskel i forhold til det stof, som anvendes. Forskellen ligger i koncentrationen af stoffet. På tandklinikken har du højst 1-2 timer i tandlægestolen. Derfor skal der anvendes meget høje og stærke koncentrationer for at opnå et resultat på så kort tid. Men resultatet holder desværre kun i kort tid, fordi blegning virker over tid. Du får derfor et bedre og mere langtidsholdbart resultat, når du anvender lave koncentrationer og giver det tid til at virke.

Høje koncentrationer giver også flere bivirkninger i forhold til lave koncentrationer. Bleger du hjemme har du mere tid og kan derfor anvende lave koncentrationer. Du skal regne med, at det tager 4-7 dage (nætter) at blege tænderne, når du selv gør det. Blegning udført på klinikken – klinikblegning – er fristende. Hvem vil ikke gerne have bleget tænderne her og nu uden selv at skulle gøre noget andet end at lægge mund til? Men resultatet er desværre dårligere og behandlingen væsentligt dyrere og mere besværlig på lang sigt, fordi du skal ind og ligge i en dyr tandlægestol, hvergang du skal vedligeholde din tandblegning. Derfor anbefaler vi – og udfører kun – hjemmeblegning.

Hjemmeblegning af tænder

Det er den ENESTE metode med behandlingsgaranti.  Det skyldes, at du kan blege ligeså ofte og ligeså meget du vil. Vi tager et aftryk eller scan af dine tænder, laver en model af dine tænder, og presser en tandskinne derover. Skinnerne slutter tæt til tænderne, og sikrer at blegemidlet kun kommer i kontakt med tænderne. Du får skinner og blegemiddel med hjem, samt en grundig instruktion her på klinikken i anvendelsen. Skriftlig vejledning udleveres også. Du skal regne med at blege tænderne 4-6-8 gange af 8 timers varighed. Der skal to besøg til. Første gang tages aftryk/scan og farveprøve. Anden gang udleveres skinner og blegningen startes enten her på klinikken eller derhjemme. Husk at gemme dine blegeskinner. Det er dem, der er kostbare i første omgang. Når du vil genopfriske blegningen skal du kun købe blegemidlet. Vi sælger blegemidlet til indkøbspris.

Klinikblegning

Hele processen er overstået i løbet af 1½-2 timer. For at opnå det hurtige resultat er koncentrationen af brintoverilte stærkere. Dette kan give noget – eller en del – ubehag i tænderne i form af sviende og brændende fornemmelse under behandlingen. Smerter i tandkødet er også almindeligt, fordi brintoverilte i høje koncentrationer virker ætsende, uden dog at give varige skader. I så fald kan blegemidlet påføres i tyndere lag.

Inden blegning påbegyndes registreres tændernes farve så det opnåede resultat kan vurderes. Tandkød, kinder og tunge beskyttes og afdækkes, så blegemidlet ikke utilsigtet kommer i kontakt med andet end tænderne. Herefter påføres blegemidlet tænderne i 15-30 minutter under forsigtig omrøring hvert femte minut. I den første time efter behandlingen vil der forekomme et vist tilbagefald, fordi tandemaljen optager vand. Først herefter kan det endelige resultat vurderes. Det første døgn efter blegning er tænderne mere modtagelige for farvestoffer.  Undgå derfor kaffe, the, tobak, rødvin og andre fødeemner som farver i dette tidsrum. Øget følsomhed og isninger i tænderne samt lidt svien fra tandkødet kan forekomme, men forsvinder i løbet af få dage.

Er der komplikationer ved tandblegning?

En del patienter (30-40 %) vil opleve øget følsomhed og isninger i tænderne under tandblegning. Isningerne forsvinder dog altid i løbet af få dage efter ophør af blegning. Imens der udføres tandblegning bliver tænderne mere modtagelige for farvestoffer, som kan misfarve. Indtagelse føde og drikke med kraftige farvestoffer skal derfor begrænses, mens tænderne bleges. 2 dage efter sidste blegning kan du igen spise og drikke normalt. Eksempler på drikke og fødeemner med kraftige farvestoffer: Cola, rødvin, kaffe, the, tobak, karry, gulerødder, rødbeder, ketchup.

Tandemaljen tager ikke skade af tandblegning, men har man kraftigt slid på sine tænder, således at tandemaljen flere steder mangler, og tandbenet derfor er ubeskyttet, skal man være varsom med at blege, da laboratorieundersøgelser har vist, at tandbenet måske bliver lidt mere skrøbeligt efter tandblegning.

Gravide og ammende kvinder kan ikke blege. Klinikken fraråder blegning til personer, som ryger over 10 cigaretter dagligt pga. hurtigt tilbagefald, hvilket skyldes misfarvninger fra tobakken.

Videnskab om tandblegning

Tandblegning anvendes til patienter, som ønsker hvidere tænder. Det er normalt, at tænderne fra naturens side har en mere eller mindre gullig nuance. Det er også normalt, at tænderne med alderen bliver mere gullige eller grå. Misfarvning af tænderne med farvestoffer fra tobak, the, kaffe, rødvin, lakrids, gulerødder osv. er også med til at skabe et ønske om at få hvide tænder med tandblegning. 

Tænder med især aldersbetinget akkumulering af farvestoffer egner sig godt til tandblegning. Bedst egnede for tandblegning er tænder med gullige farver, hvorimod grålige undertoner er sværere at blege. Al tandblegning bygger på brintoverilte (hydrogenperoxid/H2O2) som det aktive blegende stof. Brintoveriltes blegende og desinficerende effekt har været kendt i mange år. 

Ved tandblegning sker der en kemisk nedbrydning af farvestofferne i tænderne ved, at brintoverilte siver ind i tandemaljen og nedbryder større farvede molekyler til mindre – og derved mindre farvede – molekyler. Dermed ser tanden lysere ud. Med tiden samles disse igen, hvilket betyder, at en tandblegning gennemsnitlig holder 2-3 år.

Patientvejledning til hjemmeblegning

Ved indsættelse af blegeskinne

Børst ikke tænder umiddelbart inden indsættelse af blegeskinnen, men gerne efter blegning.
Rifter på tandkødet kan give en (meget kortvarig) sviende fornemmelse i kontakt med blegegelen.

Læg en lille klat blegegel på størrelse med svovlet på en tændstik) i skinnen svarende til de tandflader, som ønskes bleget.
Det er bedst at undgå for meget overskud.

Sæt skinnen på plads og tryk skinnens sider let mod tænderne.

Fjern eventuelt overskud af gel med en finger og/eller en vatpind.
En tandbørste uden tandpasta kan også anvendes.
Skyl eventuelt munden forsigtigt et par gange.

Skinnen kan anvendes om dagen og/eller natten efter ønske, men skal anvendes mindst 8 timer af gangen.
Efter ca. 8 timer er der ikke længere blegekraft tilbage i gelen.

Blegeresultatet er afhængigt af hvor mange timer blegegelen er i kontakt med tænderne.
Jo flere timer i døgnet, des færre dage tager blegningen.
Husk at skifte gelen ca. hver 8. time, hvis du vælger at blege i dagtimerne.

Ved udtagning af blegeskinne

Børst tænderne med almindelig tandbørste og tandpasta.
Rengør skinnerne med en tandbørste og lunkent rindende vand.

Forholdsregler

Gravide eller ammende kvinder bør ikke blege tænder.
Udsæt ikke blegegelen for varme eller sollys.
Fyldninger og kroner påvirkes ikke af blegemidlet og beholder deres oprindelige farve.
Spis ikke når du har skinne med gel i munden.
Begræns så vidt muligt indtagelse af føde og drikke med kraftig farvestof, mens du bleger.
Eksempler: Kaffe, the, rødvin, cola, karry, ketcup, gulerødder, rødbeder og tobak.

2 dage efter at du er stoppet med at blege, kan du igen gøre, som du plejer.

Følsomhed i tænderne kan opstå, men forsvinder som regel efter 1-2 dages ophør af blegning.

Anvend ikke Zendium tandpasta under blegeprocessen. (Enzymerne i Zendium hæmmer virkningen af blegningen).

Kosmetisk plastbehandling efter blegning

Tandblegningen skal være afsluttet 6-7 dage inden du skal have foretaget en eventuel kosmetisk plastbehandling.

Holdbarhed

Afhængig af ryge-, drikke- og spisevaner holder blegeresultatet i 2-3 år.
Du kan nemt blege dine tænder igen.
Du har blegeskinnerne, så du skal blot købe et par tuber blegegel, som vi kan sende til dig.
Du kan også vælge at købe blegemidlet online. Der findes masser af forhandlere. Men vi er vistnok de billigste 🙂

Scroll til top