Skip to content Skip to footer
Proteser

Tandproteser - et billigt alternativ til tandimplantater og tandbroer

Antallet af mennesker i Danmark med en protese har været faldende igennem mange år, fordi tandsundheden er blevet bedre. Vi mister simpelthen færre tænder end tidligere. Alligevel er der stadig mange tusinde danskere, som i dag har en protese. I år 2000 havde 900.000 danskere en protese. Af disse havde 500.000 en helprotese. Dvs. at de ikke havde én eneste tand tilbage i munden. Tallet er i dag faldet, men det kendes ikke.

Fordi vi beholder tænderne længere i dag forventes det, at antallet af protesebærer i Danmark fortsat vil være faldende. De fleste som kun mister én eller få tænder, vil ofte vælge en fastsiddende løsning i form af tandimplantater eller en tandbro. Som regel giver det kun mening at lave en protese, hvis man mangler flere, eller i værste fald alle, tænder.

Smagsansen påvirkes ikke af proteser, da smagsløgene sidder på tungen og i svælget, som ikke dækkes af protesen.

Talen kan blive påvirket af proteser i form af læspen og fløjtelyde. Det plejer at forsvinde af sig selv i takt med, at tungen vænner sig til protesen. Dog er der nogle få procent, som aldrig lærer at tale normalt med en protese i munden. Det er ikke til at vide på forhånd, hvem der vil opleve vanskeligheder, så det er så at sige en risiko, man selv påtager sig. Alternativet er fastsiddende tænder, som desværre også er en væsentlig dyrere løsning.

Er protese en løsning for mig?

Det kræver lidt tilvænning at bruge en protese, hvilket ikke plejer at være noget problem i det lange løb for langt de fleste mennesker. En undtagelse er dog helproteser – læs længere nede. Nogle af de spørgsmål du skal stille dig selv, for at finde ud af om du er egnet til en protese, er følgende:

  • Kan jeg acceptere løse tænder?
  • Kan jeg acceptere en nedsat tyggefunktion?
  • Kan jeg acceptere, at jeg måske kommer til at læspe lidt i starten?
  • Kan jeg acceptere, at nogle måske ligger mærker til, at jeg har en protese?
  • Kan jeg acceptere, at min partner ser mig uden tænder?

Her kan du læse mere om tandproteser:

Landsforeningen af Kliniske Tandteknikere
Dansk Tandlægeforening
Netdoktor

Delprotese som erstatter én tand (smileprotese)

Har du mistet én kindtand vil du sikkert godt kunne acceptere at undvære den i kortere periode, indtil den nye bliver indsat, fordi du stadig kan tygge maden og ikke er generet kosmetisk i alvorlig grad.

Har du mistet en fortand, vil du sikkert gerne have en ny fortand med samme. Ikke fordi du ikke kan tygge maden. Men fordi det ser dumt ud. Det kan være socialt stigmatiserende.

De fleste som mister en fortand, og ellers har sunde og raske tænder, vil vælge et tandimplantat, men der vil som regel være en ventetid på 3-9 måneder, før der kan indsættes et implantat.

I ventetiden vælger de fleste – hvis ikke alle – en midlertidig løsning i form af en aftagelig delprotese (også kaldet en smileprotese) til erstatning af den manglende fortand. Kosmetisk er det en fin løsning, som ikke kan ses. Funktionelt er det en mindre god løsning, fordi man ikke kan tygge med den – man kan ikke bide i gulerødder, æbler og andre hårde ting. Den fylder også en del i ganen, hvilket også kan værende generende for mange. Men som sagt en fin – og den billigste – midlertidige løsning, der findes.

Delprotese som erstatter flere tænder

En delprotese som erstatter flere tænder er udbredt blandt ældre mennesker. Det er et godt og billigt alternativt til tandimplantater og tandbroer, hvis man kan acceptere ikke have faste tænder.

  • Tyggefunktionen er ikke lige så god som faste tænder, men som regel tilfredsstillende.
  • Kosmetisk kan den være en problem for mange pga. synlige metalbøjler, som er nødvendige for at holde protesen på plads.
  • Metalbøjlerne skader ikke tænderne, som mange ellers tror.

I det hele taget er der ikke noget ved en delprotese som skader tænderne eller gummerne. Det forudsætter naturligvis, at delprotesen vedligeholdes og holdes grundig ren. Ellers er der større risiko for udvikle huller i tænderne, fordi der kan samle sig bakteriebelægninger rundt om bøjlerne.

De fleste mennesker har ingen problemer med at vænne sig til en delprotese. I starten kræver det selvfølgelig lidt øvelse og tålmodighed, men det plejer at gå fint.

Du må gerne beholde delprotesen i munden døgnet rundt, hvis du ikke lide at tage den ud. Gummerne kan dog have godt af lidt luft og hvile. Specielt hvis delprotesen erstatter mange tænder.

En delprotese holder normalt i 8-10 år.

Generel information til dig som har delprotese

Bøjlerne er gode til at holde protesen på plads. Med tiden bliver bøjlerne slappe, så protesen sidder løsere. Disse kan efter behov strammes i forbindelse med et regelmæssigt eftersyn. Man må ikke selv stramme bøjlerne uden forudgående instruktion på grund af risiko for, at bøjlerne knækker. Bøjlerne ødelægger ikke tænderne.

Det er meget vigtigt at sikre sig, at de tænder som støtter protesen er sunde og stærke. Derfor er det ofte nødvendigt at skifte gamle fyldninger i bøjetænderne inden protesen fremstilles. Derved opnås et solidt og langtidsholdbart fundament for protesen.

Det kan ikke undgås, at der samler sig madrester under en aftagelig protese. Efter et måltid er det derfor nødvendigt at skylle protesen og munden. Da protesen til dels hviler på gummerne kan det ikke forventes, at man kan tygge med samme kraft og effektivitet som med naturlige tænder. Da protesen er aftagelig, og altså ikke sidder fast, må en dansende fornemmelse til tider forventes. Da protesen fylder lidt mere end de naturlige tænder, skal tungen vænne sig til det nye fremmedlegeme, hvilket i starten kan medføre lidt besvær med udtalen. Dette falder dog på plads efter kort tids tilvænning. Langt de fleste patienter har ingen problemer med at vænne sig til delproteser efter nogen tid.

Da bakterier og madrester let klæber til protesen, et det uhyre vigtigt at foretage en grundig børstning af tænder og protese én gang daglig. En protesetandbørste er det vigtigste instrument til at holde protesen ren. Og der skal bruges knofedt, så protesen altid fremstår skinnende blank og ren efter børstning! Anvend håndsæbe. Tandpasta kan også anvendes, men det er dyrere og kan ridse protesen. Brusetabletter mv. som kan købes på apotek og materialister kan ikke erstatte en grundig børstning af protesen, men kan anvendes som supplement efter eget ønske.

Da gummerne svinder med tiden i almindelighed, og efter den første tid efter tandudtrækning i særdeleshed, skal protesen en gang imellem stilles om, så den igen passer til gummerne. Det er forskelligt hvor meget gummerne svinder hos den enkelte patient. Nogle vil derfor opleve, at protesen skal omstilles efter ét år, andre måske først efter fem år. Den typiske levetid for en protese, hvor retningslinierne for hygiejne og vedligeholdelse følges, er 10-15 år.

Helprotese - også kendt som gebis

Helproteser kendes også som et kunstigt gebis, eller som kunstig gane i folkemunde. For mange er det svært at vænne sig til helproteser, fordi de fylder meget og sidder meget løst. Derfor er det en god idé, at bevare bare én eller to tænder, hvis det er muligt, fordi det hjælper med at holde protesen på plads.

Helproteser i undermunden er de sværeste at vænne sig til, fordi de sidder meget løst. I overmunden opnås et vis sugeeffekt fra ganen, som gør, at den sidder bedre fast. Helproteser vil for mange føles store og klodsede – specielt i starten.

Nogle lærer aldrig at vænne sig til dem.

Proteselim

Kan du ikke vænne dig til din løse protese kan du måske have glæde af proteselim. Der findes mange forskellig produkter på markedet. Som regel er der råd og vejledning at hente på apoteket. Du skal bruge mere tid på at renholde protesen, når du anvender proteselim.

Vedligeholdelse

Gummerne svinder ind med tiden. Derfor skal dine proteser engang imellem have en ny bund, så den passer til gummerne. Den vil som regel kræve, at du skal undevære protesen i nogle timer. I værste fald 1 dag. Ellers er der ikke meget vedligeholdelse. En helprotese holder i ca. 5-10 år.

Helproteser fremstilles i dag primært hos Kliniske Tandteknikere.

Tryklåsproteser

Her du problemer med at vænne dig til, at din helprotese sidder løst, kan der indsættes tryklåse, som man kender det fra trykknapper på tøj. Protesen vil stadigvæk være aftagelig, men den vil sidde væsentlig bedre fast i munden. Det kræver indsættelse af implantater, og derfor er det en relativ dyr løsning. Tandlæge Mikkel Fabricius står får denne type behandling på tandklinikken.

Behandlingsforløb til tryklåsprotese på implantater

Efter røntgenundersøgelse af kæbeknogle, og eventuelle tænder, tages beslutningen om at starte på behandlingen. Måske har du allerede en helprotese, som du ønsker skal sidde bedre fast. Eller du har stadig én eller flere tænder tilbage, som desværre ikke står til at redde.

Først fremstilles protes(er) for manglende tænder hos en klinisk tandtekniker. Dette kan gøres uden at fjerne fortænderne, hvis de stadig sidder tilbage. Når protesen/proteserne er færdige, fjernes de sidste dårlige tænder og protesen afleveres lige efter (samme dag). Derefter rettes protesen til for eventuelle tryksår hos den kliniske tandtekniker.

Derefter skal knogle og gummer have tid til at hele op inden implantaterne indsættes. Det tager typisk 3 måneder. Når ophelingen er færdig kan implantaterne så indsættes. Disse skal så have tid til at vokse fast til knoglen. Det kan tage fra 2-8 måneder, alt efter hvor godt de sidder fast på operationsdagen. Som regel ca 3 mdr. Spørg evt din tandlæge hvor langt tid det vurderes der er brug for inden behandlingen.

Når implantaterne så er vokset godt fast til knoglen, kan de tåle en tyggebelastning. Derfra kan man gå i gang med at fremstille tryklåse (eller en fastsiddende bro hvis det ønskes) på implantaterne.

Efterfølgende er det vigtigt at komme regelmæssigt til kontrol/rensninger af implantaterne for at sikre et langt liv for tryklåsene.

Scroll til top