Rodspidsamputation

Rodspidsamputation = amputation af en rodspids

– Operativ fjernelse af betændelse omkring spidsen af en tandrod

  • Udføres når der opstår betændelse i en tand, der i forvejen er rodbehandlet

  • Udføres af erfarent kirurgisk team

  • Tag gerne en ledsager med ind på selve klinikken, hvis du er nervøs

  • Grundig information før, under og efter operationen

  • Se vores priser her

Patientinformation før rodspidsamputation

Hvordan foregår det?
Du er meget velkommen til at tage en ven eller familie med, som gerne må komme med ind på klinikken og støtte dig.
At fjerne en rodspids operativt er et smertefrit kirurgisk indgreb, som foregår under lokalbedøvelse.
Der lægges et snit i tandkødet, som bagefter bliver syet med 2-4 sting, som fjernes efter 1 uge.
Det er altid nødvendigt at fjerne lidt af kæbeknoglen og toppen af roden (rodspidsen).
Der fornemmes tryk og træk i området og lyd fra boremaskine, men ingen smerter.

Bedøvelse
Du bliver tilbudt en smertestillende pille (Ibubrofen 600mg) inden operationen.
Vi bruger god tid på at lægge bedøvelsen og sikre os, at den virker inden vi går i gang.
Bedøvelsen varer i ca. 3 timer.

Afslappende medicin
Alle patienter er lidt nervøse inden en operation.
Vi vil gøre vores bedste for, at du skal føle dig godt tilpas.
Som tidligere nævnt er du er meget velkommen til at tage en ven eller familie med, som gerne må komme med ind på klinikken og støtte dig.
Hvis du er meget nervøs, tilbyder vi afslappende medicin (Halcion, en tablet med et let sovemiddel).
Du møder så 40 minutter før behandling.
Oplys hvis du i forvejen tager andre former for medicin.
Du skal have en ledsager med til at følge dig hjem bagefter.

Hvordan har jeg det bagefter?
Du må ikke få pulsen op lige efter operationen. Undgå cykling.
Når bedøvelsen er gået væk vil de fleste opleve lidt smerter og ømhed.
Der er flest eftersmerter forbundet med operationer på de bagerste tænder i underkæben, fordi kæbeknoglen er tyk og massiv.
Du får en recept på smertestillende medicin.
Smerterne topper typisk efter 2 dage, fordi tandkødet omkring såret er hævet, som en del af den naturlige helingsproces.
Hævelsen kan brede sig ud i kinden.
Tilstanden varer ca. 1-2 uger.

Patientinformation efter rodspidsamputation

Såret skal lades helt i ro. Undgå at pille i det med tungen, eller at suge i såret.

Tandbørstning skal undlades den første dag i det opererede område, og herefter foretages med stor forsigtighed af hensyn til såret og eventuelle tråde.

Mundskylning foretages forsigtigt de 2 første dage således, at sårrandene som holdes sammen af syningerne ikke udsættes for stræk. De efterfølgende dage skal munden skylles morgen og aften. Til mundskylning anbefales klorhexidin 0,12%  eller lignende (husk at læse brugsanvisningen). Man kan ofte se et hvidligt område ved operationssåret, dette er ikke betændelse, men begyndende sårheling

Kosten skal den første dag være flydende eller blød og ikke varm. Vent med at spise til bedøvelsen er forsvundet. De efterfølgende dage kan du gradvist gå fra flydende og blød kost over til normal kost. Tygning i den opererede side bør undgås.

Rygning frarådes fordi det nedsætter blodtilførslen til såret og derved hæmmer helingen.

Smerter kan forekomme de første dage efter operationen. Smertestillende tabletter, 1 stk. Brufen á 400 mg., eller 2 stk. Pamol á 500 mg., 3-4 gange daglig kan sædvanligvis afhjælpe smerterne. For yderligere smertelindring kan suppleres med 2 stk. Kodein á 25 mg. 3-4 gange dagligt (receptpligtig). Er smerterne stærke og tiltagende, bør du konsultere klinikken.

Hævelse kan opstå efter operationen. Den når sin største udbredelse dagen efter, og den kan holde sig 2-5 dage. Denne hævelse er ikke udtryk for betændelse. Hævelsen kan formindskes ved at lægge ispose (f.eks. en pose frosne ærter) på kinden den første dag (10-20 minutter 1 gang i timen). De følgende dage kan der anvendes moderat varme i form af varmelampe eller varmepude (10 minutter 2-3 gange om dagen). Tiltager hævelsen, optræder der synkebesvær eller stigende temperatur, bør du konsultere klinikken. Misfarvning af huden (som et blåt mærke) kan forekomme. Misfarvningen forvinder i løbet af et par uger. 

Efterblødning i form af en let sivende blødning kan forekomme det første døgn. Undgå fysisk anstrengelse og hold hovedet højt, læg evt. en ekstra pude under hovedet om natten.

Kæbehulen ligger i tæt relation til kindtandsrødderne i overkæben. Du må derfor ikke pudse, men kun tørre næse, og du skal åbne munden, hvis du skal nyse for ikke at skabe overtryk i kæbehulen. Restriktionen gælder 1 måned efter operationen, og kun hvis du er blevet opereret i en af de bagerste tænder i overmunden. Lidt blødning fra næsen kan forekomme og er helt naturligt.

Succesraten for operativ fjernelse af rodspidsbetændelse er i gennemsnit 80%. Helingen følges på røntgen ½ og 1 år efter operationen. Hvis betændelsen kommer igen vil det som regel være nødvendigt at fjerne tanden.

Hvornår skal min tand rodspidsamputeres?

Opstår der betændelse omkring en tandrod, som allerede er rodbehandlet, vil en rodspidsamputation ofte være eneste mulighed for at fjerne betændelsen og redde tanden.
Der vil som regel være tale om tænder, som i forvejen har været igennem omfattende behandlinger i form af rodbehandling, tandkrone og måske en rodstift.

Fordi der ofte vil være tale om tænder, der i forvejen er svækkede, og fordi der ikke er nogen garanti for, at behandlingen lykkes, kan fjernelse af tanden være en godt alternativ.
Man kan så efterfølgende erstatte tanden med et tandimplantat eller en tandbro, hvis man ønsker en ny tand.
Hvis der hverken er kosmetiske eller funktionelle gener forbundet med at mangle tanden, er der ingen grund til at lave en ny tand.
Man kan sagtens leve fint uden at have alle sine tænder.

Komplikationer og bivirkninger

Der er ingen garanti for, at behandlingen lykkes.
I givet fald må tanden fjernes.

Smerter efter operationen er forventeligt, men de vil ikke være voldsomme, fordi der som regel er tale om et mindre indgreb.

I forbindelse med operationer på de bagerste tænder i undermunden er der en meget lille risiko for nerveskader.
I værste fald – og uhyre sjældent – opstår permanent følelsesløshed i den ene halvdel af tungen og underlæben.
Smagsløgene i tungen vil også være påvirket.
Midlertidig følelsesløshed i 1-2-3 måneder ses lidt oftere.
Opstår der varig nerveskade kan der søges om økonomisk erstatning gennem Tandlægeforeningens Tandskadeerstatning.
Tandlægen kan være behjælpelig med dette.

Sådan udføres behandlingen

Fordi der er tale om et kirurgisk indgreb foregår behandlingen efter operationshygiejniske principper.
Altså samme fokus på sterilitet, som når vi opererer visdomstænder og indsætter tandimplantater.

Behandlingen foregår i almindelig lokalbedøvelse.

Operationstekniske detaljer

Betændelse omkring rodspidsen. Tanden er rodbehandlet

Snit i tandkøddet, som skubbes til side. Der bores igennem knogle ind til betændelsen omkring rodspidsen

Betændelsen skrabes ud

Med boremaskine fjernes rodspidsen og klargøres til fyldning

Toppen af roden lukkes af med rodfyldning

Tandkødet er lagt tilbage. Der er hul i knoglen efter boring

Der er dannet ny knogle efter ca. 6 måneder

Operationen tager ca. time.
Tandkødet bliver syet på plads med ca. 6 sting, somfjernes efter 1 uge.
Efter 1 år foretages afsluttende røntgenkontrol.

Det siger patienterne om os – læs alle anmeldelser her

Fortjener absolut 5 stjerner! Går hos tandplejeren Ali som er super flink og imødekommende. Han virker meget kompetent og tager højde for ens velbefindende under behandling.
Tak for et godt resultat. Har fået renset og fået mine tænder bleget hos tandplejeren Ali
Fantastisk oplevelse. Har været gennem et længere forløb, der har resulteret i et flot smil. Alt, lige fra første besøg til sidste tjek, har været de 5 stjerner værd. Alle på klinikken har været smilende og imødekommende. Stor fleksibilitet når de midlertidige kroner, som forventet blev løse og skulle sættes fast igen.Professionelt og ikke mindst smertefri behandling.Kan anbefale tbt.dk på det varmeste.Smilende tak til Thomas, Mikkel, Ali, Julie, Valentina og alle de andre der har været med inde over.
Fantastisk oplevelse. Har været gennem et længere forløb, der har resulteret i et flot smil. Alt, lige fra første besøg til sidste tjek, har været de 5 stjerner værd. Alle på klinikken har været smilende og imødekommende. Stor fleksibilitet når de midlertidige kroner, som forventet blev løse og skulle sættes fast igen.Professionelt og ikke mindst smertefri behandling.Kan anbefale tbt.dk på det varmeste.Smilende tak til Thomas, Mikkel, Ali, Julie, Valentina og alle de andre der har været med inde over.
En klinik der helt klart kan anbefales. Har fået en super god behandling hos Tandplejer Ali Bedeiri. Tak til hele teamet. :DMvhHalime
Venligt og imødekommende personale. Høj fleksibilitet mht. tidsbestilling, afbestilling, mv.Højt informationsniveau og tryghed i behandlingen.Stor opmærksomhed omkring patientens velbefindende i behandlingssituationen.
TBT fortjener uden tvivl 5 stjerner. Jeg fik dem anbefalet fordi jeg ville have rettet mine tænder med Invisalign. Luca og hans dygtige team har givet mig lige præcis det smil jeg drømte om på under et år. Hver gang jeg er i klinikken bliver jeg mødt af det venlige og meget professionelle personale. Det har gjort mig helt tryg igennem hele min bøjlebehandling. Nu hvor jeg er færdig med bøjlen, har jeg valgt at flytte fast tandlæge til dem. Fordi de giver så god og kompetent tandlægebehandling.
TBT fortjener uden tvivl 5 stjerner. Jeg fik dem anbefalet fordi jeg ville have rettet mine tænder med Invisalign. Luca og hans dygtige team har givet mig lige præcis det smil jeg drømte om på under et år. Hver gang jeg er i klinikken bliver jeg mødt af det venlige og meget professionelle personale. Det har gjort mig helt tryg igennem hele min bøjlebehandling. Nu hvor jeg er færdig med bøjlen, har jeg valgt at flytte fast tandlæge til dem. Fordi de giver så god og kompetent tandlægebehandling.
Alt ros herfra til klinikkens professionelle, imødekommende og super venlige personale. Især Luca Bastholm, tusind tak for den bedste behandling, man kunne ønske sig, ikke bare fra en tandlægeklinik men fra menneske til menneske generelt. :) Tak endnu en gang.
TBT er tandklinikken over alle. Man får virkelig ikke bedre behandling end her. Jeg vil med det varmeste hjerte, anbefale klinikken til ALLE! Jeg har været patient her siden jeg var 16 (5 år siden), og jeg har KUN haft vidunderlige oplevelser med Luca og tandplejerne. Hvis du er på udkig efter en god klinik med forstand på alt og ønsker at gå derfra med et kæmpe smil hver gang, så er TBT det helt rette sted.
Tusind tak til Selma for venligheden og den supergode chatservice . Fik svar på alle mine spørgsmål indenfor meget kort tid sent på en aften.
Jeg har netop afsluttet mit Invisalign forløb hos tandlæge Luca Bastholm. Grundet mit arbejde som Aut. klinisk tandtekniker er jeg nok mere kritisk overfor kosmetikken af mine tænder end mange andre, men jeg må indrømme at alle mine ønsker er blevet indfriet og resultatet er blevet MEGET bedre end jeg havde turde håbe på.
Smertefri behandling hos Tandlægerne på Brønshøj Torv er det bedste der findes. Når man så samtidig bliver mødt af af en smilende pige i receptionen og en assistent, der formåede at få mit tandlægebesøg til at blive en god oplevelse - herfra sendes en stor tak for Jeres behandling. Det er utroligt som I forstår jer på mennesker og behandling. Nu vil jeg ikke længere gå med tankerne om at aflyse eller finde en dårlig undskyldning på dagen. Jeg vil med sindsro gå til tandlægen og vide det ikke kommer til at gøre ondt og jeg vil blive mødt med et smil.
Jeg har brugt klinikken en del år efterhånden, og det har været fremragende service hver eneste gang! Super professionelt arbejde, kan klart anbefales!
Efter at mine tænder er blevet rettet, kan jeg varmt anbefale Tandlægerne Brønshøj Torv. Udover at være super dygtige og professionelle er personalet desuden lyttende og imødekommende. Jeg blev inddraget i processen og spurgt regelmæssigt, om hvordan jeg havde det med mine tænder. Stor tak og ros til Luca Bastholm!
Den mest positive oplevelse hos en tandlæge, jeg nogensinde har haft. Har været til forundersøgelse, og mine tænder blev undersøgt fra alle leder og kanter. Luca Bastholm oplyste efterfølgende, at jeg ikke umiddelbart havde brug for den omfattende behandling, som jeg kom for at få. Så har man altså moralen i orden. Sikke en god stil! Kan kun anbefale stedet.
Jeg har i gennem store dele af livet altid haft en form for tandlægeskræk, men efter at være startet hos Tandlægerne Brønshøj Torv, er den fuldstændig forsvundet. De er professionelle og forstår hvordan man får 1-2 timers behandlinger til at føles som 10 minutter. Jeg har lige færdiggjort min Invisalign behandling, og det færdige resultat er meget bedre end jeg turde håbe på. Mega fedt!
Virkelig dygtige og professionelle tandlæger. Specielt Luca og Thomas der stod for størstedelen, af alt jeg fik lavet af behandlinger.Helt klart et sted jeg vil vende tilbage til, hvis jeg skal have lavet noget større med tænderne igen!
Luca og hans team fortjener utvivlsomt 5 stjerner for min invisalign behandling. Servicen har igennem hele mit forløb været i top, og jeg har aldrig været gladere for mine tænder. Der er ikke så meget andet at sige end at Tandlægerne Brønshøj Torv får mine bedste anbefalinger!

Finansieringsmuligheder

Lån alle pengene rentefrit – betal over 20 måneder:

  1. Udfyld låneansøgningen online
  2. Du modtager lånekode på mail
  3. Underskriv med NemID

Gebyrfri afdragsordning

Afdrag din tandlægeregning uden renter eller gebyrer. Aftale skal være indgået inden behandlingen påbegyndes.