Hvilken Tandpasta? Værd at vide om tandpasta

Når det gælder mundhygiejne og når vi skal passe på vores tænder, er det altid anbefalet at bruge tandpasta. Men hvad er det som gør tandpasta godt at bruge, hvad indeholder det, og hvordan finder man den bedste tandpasta, når der skal børstes tænder? Det svarer vi på her.

Hvad er tandpasta

Tandpasta er et middel man bruger under tandbørstningen for passe på sine tænder. Det er en slags rengøringsmiddel til tænderne, da det har til funktion at passe på dem og bekæmpe caries (huller i tænderne). Før vi fik tandpasta på tube og som flydende middel, som man kender det i dag, var tandpasta i pulverform eller købt på dåse, og var en luksusvare i stedet for en nødvendighed tilgængelig for alle. I dag anbefales det at alle bruger tandpasta under tandbørstningen og tandpasta kommer i forskellige formater, til ethvert behov.

Huller i tænderne og flour

Huller i tænderne (caries) er det som man som udgangspunkt bekæmper, når man børster tænder. Et hul i en tand opstår, når bakterier på tænderne omdanner sukker til syre som ætser og opløser emaljen så der til sidst opstår et hul (krater). Derfor er tandbørstning vigtigt for at bekæmpe det mest basale problem der kan opstå hos alle. Fluor i tandpastaen er med til at forstærke emaljen, så syren får sværere ved at ætse emaljen og skabe et hul. Det er muligt at få recept på tandpasta med en højere koncentration af fluor end det som håndkøbs tandpasta indeholder.

Voksne skal bruge mere fluor end børn. Der findes derfor også tandpasta til børn i butikker, som indeholder mindre fluor end voksentandpasta.

Er flour farligt?

Som udgangspunkt er det ikke skadeligt at bruge fluor i den mængde, som findes i de fleste tandpasta. Der er mængden tilpasset efter hvad der er anbefalet at bruge. Man kan få fluorid forgiftning af at indtage en hel tube tandpasta, hvilket giver ondt i maven, opkast og kvalme, men mængden er slet ikke en stor til at være livstruende. Dog er det bedst kun at bruge en smule tandpasta til hver tandbørstning.

De mest populære mærker

Til patienten der ikke har særlige behov, anbefales tandpasta med fluor. Det meste håndkøbs tandpasta indeholder flour. Blandt disse genkender du måske følgende mærker.

  • Colgate
  • Danskopfundne Zendium
  • Oral B

Alle disse 3 mærker har det tilfælles, at de indeholder flour. Derfor er de alle sammen gode til tandbørstningen, når du ikke har særlige behov. Forskellene på produkter fra disse tandpastamærker varierer i form af enkelte ingredienser. Eksempelvis indeholder Zendium ikke samme skumdannende middel som flere andre mærker benytter sig af.

Kan tandpasta blege tænder

Hvis man vil bekæmpe gule tænder og have hvidere tænder, er det ikke altid nok at bruge tandpasta. Tandpasta kan indeholde blegemiddel, men det er ikke tilladt at have et stort indhold. Kun tandlæger må blege tænder og derfor skal man bestille en tandblegning, hvis man ønsker et stort og synligt resultat. Man skal derfor ikke blot børste tænder for at opnå hvidere tænder, men derimod for at bekæmpe caries.

Kan mundskyllemidler erstatte tandpasta

Mundskyl og lignende midler indeholder ikke fluor som bekæmper caries. Mundskyl er heller ikke nødvendigt, hvis du med en tandbørstning har opnået en god tandhygiejne. Mundskyllemidler skal derfor ses som et supplement til almindelig tandbørstning. Det benyttes derfor mest til at bekæmpe dårlige ånde og har med forskellige ingredienser mulighed for at bekæmpe risikoen for infektion i perioder efter en operation. Denne slags mundskyllemiddel skal dog anbefales og vejledes i af en tandlæge.

Det bedste tandpasta

Man kan ikke udpege et bestemt mærke eller produkt som værende det bedste, da det alt sammen afhænger af, hvad man hver især har behov for. Fluor er det bedste middel mod caries, og derfor kan alle tandpastaer med flour være gode nok til den daglige tandbørstning.

Særlige behov

Der findes også tandpasta til særlige behov, og her er det en god ide at snakke med sin tandlæge om ens muligheder. De særlige behov er blandt andet:

Tandpasta mod tandsten
Tandpasta mod blister
Tandpasta mod tandkødsbetændelse
Tandpasta til dig med proteser

Med vejledning fra din tandlæge kan du få hjælp til at finde den tandpasta du kunne have brug for. Det er også anbefalet at komme til jævnlige tjek hos tandlægen, så man i tide kan opdage huller hvis tandbørstningen ikke har været effektiv nok. TBT – Tandlægerne Brønshøj Torv står altid klar med råd og vejledning til tandpleje og mundhygiejne, hvis du ønsker mere information.