Skip to content Skip to footer

Gode råd om tandbørstning

Anvend et moderat tryk, så hårene på tandbørsten kommer ind imellem tænderne. Husk også at børste overgangen mellem tænderne og tandkødet, da der typisk samler sig mange belægninger lige der (som vist i videoen).

Børst alle tandflader med gnubbende, cirkulære og vibrerende bevægelser. Brug aldrig savende bevægelser, da dette kan skade tandkødet. Du skal finde balancen mellem ikke at børste for hårdt eller for blødt. Børster du for hårdt risikerer du, at tandkødet trækker sig tilbage, så du får slibeskader og blottede tandhalse. Børster du for blødt bliver tænderne ikke rene. Spørg evt. tandlægen eller tandplejeren til råds.

Afspil video

Børst 2 gange daglig i ca. 2 minutter

Tandbørstning tilrådes 2 gange om dagen. Før eller efter morgenmad og inden sengetid.

Vi anbefaler ikke, at du børster tænder mere end 2 gange dagligt, fordi overdreven tandbørstning kan skade tandkødet og tandhalsen.

En grundig tandbørstning tager typisk 2 minutter.

Alle tandflader skal føles glatte med tungen.

Hvilken slags tandbørste skal jeg vælge?

Det er ligegyldigt, om du anvender en almindelig tandbørste eller en elektrisk tandbørste, så længe du anvender den rigtige tandbørsteteknik. Fordi den elektriske tandbørste har indbygget vibrerende bevægelser gør det tandbørstningen lidt nemmere. Det kan især være en hjælp, hvis man har problemer med finmotorikken.

Tandbørsten skal have bløde – gerne ekstra bløde – tætstillede hår, som nemt kommer ind mellem tænderne.

Anvend ikke en tandbørste med stive hår, fordi det kan skade tandkødet.

Når hårene på tandbørsten er slidt, skal den skiftes ud.

Stil tandbørsten på højkant, når du er færdig med at børste tænder, så den tørrer helt ud, fordi bakterier nemt trives i en våd tandbørste.

Scroll til top