Skip to content Skip to footer

Snorken & søvnapnø

Snorken er lyd der opstår, når luften under vejrtrækning har svært ved at passere gennem svælget. Man snorker kun i søvne – og mest i den dybe søvn – fordi musklerne slapper helt af. Når musklerne slapper helt af falder tungen bagud i svælget og blokerer helt eller delvist for at luften kan passere. Når luften passerer gennem forsnævringen vibrerer tungen mod den bagerste del af ganen og drøblen, hvorved snorkelyde opstår.

Rygning, overvægt, alkohol, store mandler, stor tunge, luftvejsallergier, næsepolypper, tilstoppet næse, sovemedicin er nogle af de hyppigste årsager til snorken.

Er det farligt at snorke?

Det er ikke farligt at snorke, men lyden kan være generende for ens partner og omgivelser.
Snorkning kan være et forstadie til søvnapnø, som er defineret ved, at der opstår længere pauser mellem vejrtrækningen, hvilket fører til nedsat iltoptagelse i blodet, som igen kan føre til mere alvorlige fysiske og psykiske lidelser.
Så hvis du snorker med vejrtrækningspauser bør du søge læge.

Søvnapnø – den farlige snorken

Det anslås, at ca. 200.000 danskere lider af søvnapnø, heraf dobbelt så mange mænd som kvinder.
Søvnapnø betyder at luftvejene er totalt blokerede (kollapsede) under søvn.
Det defineres som en sygdom og kaldes Obstruktiv Søvnapnø Syndrom (OSAS).

Tegn på at du lider af søvnapnø:

  • Snorker højlydt
  • Lange pauser i vejtrækningen (10-60 sekunder) mange gange i løbet af nattesøvnen
  • Spjætter om natten
  • Hyppig vandladning om natten

Rigshospitalet om bivirkninger ved søvnapnø:

  • Dagtræthed og søvnanfald
  • Mentale forstyrrelser
  • Sociale, familiære og erhvervsmæssige problemer
  • Øget trafikrisiko med ulykker
  • Ændringer i natlig hormonproduktion fx nedsat væksthormon
  • Hos børn irritabilitet og nedsat vækstØget risiko for hjerte-karsygdomme (forhøjet blodtryk og blodprop i hjertet) samt slagtilfælde​Søvnapnø er derfor forbundet med sygelighed og sundhedsomkostninger.
  • N​​arkolepsi (en sygdom med søvnanfald, anfald med tab af muskelstyrken (kataplektiske anfald), øget drømmeaktivitet).
  • Rastløse ben og urolige ben under søvn.
  • Natlige epileptiske anfald.
  • Lungesygdomme med forværring under søvn: kronisk bronkitis, astmatisk bronkitis og astma.Neurologiske sygdomme hos børn og voksne medførende forstyrrelser i styring af vejrtrækningen under søvn.
  • Andre medicinske og psykiatriske sygdomme.
  • Anden form for træthed for eksempel på grund af mangel på søvn.

Hvad kan jeg selv gøre for at snorke mindre?

Selvom snorken ses i alle vægtklasser er overvægt oftere forbundet med snorken. Vægttab kan derfor være en mulighed.

I samme kedelige kategori kan nævnes rygestop, reduceret alkoholindtag og mere motion (dog ikke lige inden sengetid, da det nedsætter søvnkvaliteten).

Nogle snorker mindre, når de ligger på siden. Det kan derfor være en god idé at sy en tennisbold ind i rygge på nattøjet.

Hvordan behandles snorken og søvnapnø?

Hvis man er overvægtig tilrådes i første omgang vægttab for snorken og søvnapnø. Virker det ikke er der flere muligheder.

Søvnapnø skal behandles via egen læge, som kan henvise til speciallæger. Den mest anvendte behandling i dag er en ansigtsmaske, som via en lille kompressor leverer et overtryk af luft, så luftvejene ikke kan kollapse (CPAP – continuous positive airway pressure).

Almindelig snorken

Det er ikke nogen grund til at behandle snorken, hvis det ikke generer ens partner eller omgivelser, og hvis det ikke er forbundet med pauser i vejtrækningen (søvnapnø).

Der findes mange forskellige produkter på markedet med og uden dokumenteret effekt.

Det kan give god mening at søge efter godkendte produkter hos apoteket, som kan afprøves uden de store omkostninger eller bivirkninger.

I den tungere ende tilbyder speciallæger også kirurgisk behandling af snorken, hvor drøblen og dele af den bagerste del af ganen fjernes, men der er ingen garanti for, at behandlingen virker på lang sigt.

Snorkeskinner

En snorkeskinne er en slags tandskinne, som du kan få fremstillet hos din tandlæge. Snorkeskinnen fremstilles efter en scanning af dine tænder i både over- og undermunden. Den virker ved, at trække underkæben fremad og dermed øge diameteren i svælget. Dette kan hos nogle mindske snorken, men der er ingen garanti for at behandlingen virker.
Prisen for en snorkeskinne finder du her

Scroll til top