Skip to content Skip to footer

Hvordan skal jeg bruge tandtråd?

I videoen her på siden viser vi teknikkerne til at bruge tandtråd optimalt.

Generelle tips:

Afspil video

Hvorfor skal jeg bruge tandtråd?

Hvis du ønsker at forebygge caries, tandkødsbetændelse og paradentose bedst muligt, er du nødt til at bruge tandtråd 1 gang om dagen.

Forskning tyder også meget kraftigt på, at det er livsforlængende(!) at anvende tandtråd, fordi mængden af skadelige bakterier falder i hele kroppen.

Det er ikke muligt at gøre rent mellem tænderne med tandbørsten.

Hårene på tandbørsten kan ikke komme helt ind i mellemrummene mellem tænderne.

Det gælder i særlig grad de store mellemrum mellem de store kindtænder og i mindre grad i de små mellemrum mellem fortænderne.

Tandtråd er med til at sikre dig et sundt tandkød, hvilket igen sikrer et flot kosmetisk samspil mellem tænder og tandkød.

Brug ikke tandstikkere og mellemrumsbørster, med mindre du har fået det anbefalet af tandlægen eller tandplejeren på grund af risiko for, at tandkødet trækker sig tilbage og efterlader grimme mørke mellemrum mellem tænderne.

Dårlig ånde skyldes ofte (gamle) bakteriebelægninger mellem tænderne og under tandkødet, som kun kan fjernes og holdes nede med daglig brug tandtråd.

Hvilken slags tandtråd skal jeg bruge?

Det spiller ikke den store rolle, om du anvender en tandtråd, som er formonteret på en holder (tandtrådsbøjle, tandtrådsgaffel), eller om du anvender almindelig tandtråd fra en rulle.

Tandtrådsbøjler er normalt en del dyrere end almindelig tandtråd på rulle.

Tandtråd fås i forskellige tykkelser.

Normalt anvendes en flad vokset tandtråd.

Hvis du har meget stramme mellemrum mellem tænderne, kan du anvende en tynd uvokset tandtråd, som kommer lettere igennem kontaktpunktet mellem tænderne.

PFAS i tandtråd

Nogle typer af tandtråd indeholder PTFE, som tilhører gruppen af fluorstoffer PFAS. Det er ikke i sig selv farligt at anvende tandtråd, som indeholder PTFE. Problemet ligger i fremstillingsprocessen, som altså skader miljøet.

I skrivende stund er det ikke alle produkter af tandtråd, hvor indpakningen er forsynet med indholdsstofferne. Det forventes, at der snarest muligt indføres forbud mod at anvende PTFE i tandtråd og andre hjemmetandplejemidler.

Scroll til top