Skip to content Skip to footer

Årsag til blottede og følsomme tandhalse

For hård tandbørstning
Der hvor tanden og tandkødet mødes kaldes tandhalsen. Her er tandkødet ofte meget tyndt. Hvis man derfor systematisk børster for hårdt, i sin iver for at holde tænderne rene, vil tandkødet med tiden trække sig tilbage med det resultat, at et lille stykke af tandroden blottes. Tandroden er ikke dækket af et slidstærkt og beskyttende emaljelag. Derfor oplever mange med blottede tandhalse, at én eller flere tænder er følsomme for kulde og varme. Symptomerne minder om, og forveksles derfor ofte med, et hul (caries) i en tand. I en del tilfælde vil der tillige være en tydelig sliddefekt, fremkaldt af tandbørsten, som kan ses eller mærkes med en negl.
Om korrekt tandbørsteteknik her
Hårdt bid og tandpres
En mindre kendt, men ganske hyppig, årsag blottede tandhalse skyldes et hårdt bid, som skaber så store spændinger ned ved tandhalsen, at små stykker af tanden knækker af. Det kaldes abfraktion.

Behandling og forebyggelse af blottede og følsomme tandhalse

Tandkødet vokser desværre ikke tilbage. Det er derfor vigtigt at børste mere skånsomt, så yderligere tilbagetrækning af tandkødet undgås. For nogle kan en elektrisk tandbørste være en god hjælp.
Kort informativ video om tandbørstning her.
Forudsat korrekt tandbørsteteknik vil smerteren overfor kulde og varme forsvinde af sig selv i løbet af nogle måneder, men er de stærke, og ønskes lindring her og nu, kan tandhalsene forsegles med en tynd og usynlig lak. Lakken slides langsomt af.
Skyldes blottede tandhalse et hårdt sammenbid kan en bidskinne mindske presset på tænderne. Hvis det hårde sammenbid skyldes en tandstilling med dybt bid kan en tandregulering være den rigtige løsning.

Sliddefekter med tab af tandsubstans genopbygges med naturligt udseende plast. Tandkødet kan ved hjælp af mikrokirurgi opereres tilbage til at dække den blottede tandrod. Fordi der er tale om en højt specialiseret og kostbar operation giver det kun mening at udføre den, hvis man er generet kosmetisk.

Scroll til top