Skip to content Skip to footer

Revner i tænderne – i fagsprog kaldet infraktioner

Årsag

En revne i tanden opstår oftest i forbindelse med en gammel sølvfyldning, men kan også opstå i en helt rask tand pga. hårdt sammenbid eller tænderskæren. Revner kan være svære at lokalisere; både for patient og tandlægen/tandplejeren.

Dette skyldes, at tandrevner oftest ses under fyldninger/plomber, og at tanden derfor sagtens kan se rask ud set udefra. Det kan således være nødvendig at fjerne fyldningen for at se revnen og stille diagnosen.

Desuden kan tandrevner ikke lokaliseres på røntgenbilleder med mindre de er meget store. Revner i tænderne opdages oftest ved at man oplever smerter under tygning i tanden, som tandlægen kan lokalisere og imitere med special udformet bidpind.

Hvordan føles revner i tænderne?

Revner vil oftest føles som en jagende smerte, når man tygger sammen på noget hårdt eller sejt. Tanden kan også gøre ondt, når der kommer noget koldt eller sødt på tanden. Nogle tænder kan dog have revner uden, at de kan mærkes.

Der kan gå lang tid imellem symptomerne kommer, da man oftest bevidst eller ubevidst begynder at ”skåne” tanden ved at tygge i den modsatte side.

Hvordan behandles tandrevner?

Revner i tænderne forsvinder ikke af sig selv, og kan medføre, at tanden knækker, eller skal rodbehandles, eller flækker på langs, således at den skal trækkes ud.

Hvis tandrevner opdages i tide vil behandlingen oftest være, at tandlægen fjerner den fyldning, der i forvejen er i tanden, og derefter laver en plastfyldning.  Plastfyldningen ”limer” tanden sammen, og revnen vil i de fleste tilfælde ikke udvikle sig yderligere, og problemet vil være løst. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at forsyne tanden med en krone eventuelt suppleret med en rodbehandling.

revnet tand

Hvis der herefter fortsat er symptomer i tanden vil det i reglen betyde, at tanden ikke kan bevares, fordi tandrevnen forløber tværs igennem hele tanden. Dette kan desværre ikke altid afgøres inden behandling iværksættes.

Alternativitet er fjernelse af tanden, som er en billigere løsning.

Hvad kan jeg selv gøre for at undgå revner i tænderne?

For at undgå at problemet udvikler sig, kan det være en god ide at skifte gamle defekte fyldninger. Dette vil mindske risikoen for at revner vil opstå, og gamle revner i at udvikle sig. Hvis der tidligere har været problemer med revner i tænderne, vil udskiftning af gamle sølvfyldninger være endnu mere relevant.

Hvis dine tænder viser tegn på unormalt stort slid kan en bidskinne forebygge slid og revner. Især hvis sliddet foregår om natten, fordi en bidskinne sjældent kan anvendes i dagtimerne.
Større genopbygning af dele af tandsættet, eventuel kombineret med en tandregulering, kan også være den rigtige løsning, hvis årsagen til slid og revner skyldes et forkert bid.

Se flere billeder af forskellige former for revner i tænderne her 

Scroll til top