Skip to content Skip to footer

Revner i tænderne – i fagsprog kaldet infraktioner

Årsag

En revne i tanden, oftest opstår i forbindelse med en gammel sølvfyldning, men kan dog også opstå i en helt rask tand. Revner kan være svære at lokalisere, både for patient og tandlægen/tandplejeren.

Dette skyldes, at tandrevner oftest ses under fyldninger/plomber, og at tanden derfor sagtens kan se rask ud set udefra. Det kan således være nødvendig at fjerne fyldningen for at stille diagnosen/se revnen.

Desuden kan tandrevner ikke lokaliseres på røntgenbilleder med mindre de er meget store. Revner i tænderne opdages oftest ved at man oplever symptomer i tanden, som tandlægen kan lokalisere med special udformet bidepind.

Hvordan føles revner i tænderne?

Revner vil oftest føles som en jagende smerte, når man tygger sammen på noget hårdt eller sejt. Tanden kan også gøre ondt, når der kommer noget koldt eller sødt på tanden. Nogle tænder kan dog have revner uden at det kan mærkes.

Der kan gå lang tid imellem symptomerne kommer, da man oftest ubevidst begynder at ”skåne” tanden ved at lade være med at bruge den i sammenbiddet.

Hvordan behandles tandrevner?

Revner i tænderne forsvinder ikke af sig selv, og kan medføre at tanden knækker, eller skal rodbehandles, eller flækker på langs, således at den skal trækkes ud.

Hvis tandrevner opdages i tide vil behandlingen oftest være, at tandlægen fjerner den fyldning, der i forvejen er i tanden, og derefter laver en plastfyldning.  Plastfyldningen ”limer” tanden sammen, og revnen vil i de fleste tilfælde ikke udvikle sig yderligere, og problemet vil være løst. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at forsyne tanden med en krone eventuelt suppleret med en rodbehandling.

revnet tand

Hvis der herefter fortsat er symptomer i tanden vil det i reglen betyde, at tanden ikke kan bevares, fordi tandrevnen forløber tværs igennem hele tanden. Dette kan desværre ikke altid afgøres inden behandling iværksættes.

Alternativitet er fjernelse af tanden, som er en billigere løsning.

Hvad kan jeg selv gøre for at undgå revner i tænderne?

For at undgå problemet udvikler sig, kan det være en god ide at skifte gamle defekte fyldninger. Dette vil mindske risikoen for at revner vil opstå, og gamle revner i at udvikle sig. Hvis der tidligere har været problemer med revner vil dette være endnu mere relevant.

På lang sigt gælder det om at undgå tandlægens bor således, at tænder ikke svækkes. Tænder uden fyldninger har således meget mindre risiko for at udvikle revner.

Se flere billeder af forskellige former for revner i tænderne her 

Scroll til top