Skip to content Skip to footer

Plastfyldning – det hvide materiale

Plast er et fantastisk materiale til at reparere tænderne med. Blandt mange fordele er det værd at nævne:

  1. Ligner den naturlige tand
  2. Er meget stærkt
  3. Styrker tanden
  4. Skånsomt for tanden (modsat procelænskroner, som kræver massiv boring)

Fordelene ved plastfyldning

Ligner den naturlige tand

Det er en kæmpe fordel at plast har samme farve som de naturlige tænder.
Plast kan også formes til præcis samme form som naturlige tænder. Udover at resultatet er flottere giver det også en bedre tyggefunktion, når en tand genskabes til sin naturlige form. Det er et tidskrævende arbejde, som kræver en del erfaring og tålmodighed. Især store plastfyldninger i de store kindtænder kan være tidskrævende og udfordrende. Et perfekt teamsamarbejde mellem tandlægen og klinikassistenten er et must i denne forbindelse, fordi der kan være op til 50-60 forskellige arbejdstrin i hele processen. Derfor kan en stor plastfyldning godt tage helt op til en time at udføre.

Er meget stærk

Fordi plasten limes til tanden skabes der er en meget stærk forbindelse mellem tand og plast. Det er klart, at det hele skal holdes fuldstændigt tørt, når man limer plasten til tanden. Ellers holder limen ikke. Og det er selvfølgelig en stor udfordring, når man arbejder i munden, hvor der altid er spyt og mundvand til stede. Derfor kræver det en del erfaring og rutine af både klinikassistent og tandlæge at lave store flotte og holdbare plastfyldninger, på de bagerste kindtænder i munden, hvor der er masser af mundvand og kind og tunge, som skal holdes væk fra tanden, der arbejdes med.

Styrker tanden

Fordi forbindelsen mellem plast og tand er meget stærk kan selv meget svækkede tænder opbygges med plast. Det kan være meget tidskrævende, og må nogle gange udføres af 2 omgange. Men der opnås forbløffende gode resultater, og det er ingen overdrivelse at sige, at vi kan udrette mirakler med plast.

Skånsomt for tanden

At reparere en tand med plast kræver meget lidt boring. Alene af den grund har plast været en kæmpe revolution i moderne tandbehandling. Derfor vil plast altid være førstevalget, hvis det er muligt. Og det er grunden til, at vi i dag laver væsentlig færre porcelænskroner end for blot få år siden. Ulempen ved porcelænskroner er, at der skal fjernes (bores) en hel del sund tandemalje. Derfor er plast overlegen i forhold til porcelæn, fordi det er non-invasivt. Og så kan plast ovenikøbet nemt repareres, hvis der skulle knække et lille stykke af. Det er ofte ikke muligt med porcelæn.

Se resultater

Før og efter billeder

Information efter behandling med plast

Plast limes til tanden. Derved skabes der en meget stærk binding mellem tand og plast. Risikoen for at tanden knækker, er derfor minimal.

Det er normalt, at tanden kan være ekstra følsom for kulde/varme og tygning i de første måneder efter behandlingen. Tilstanden kan være ubehagelig, men kræver ingen behandling og går i sig selv. Selvom tanden er dækket/fyldt med plast, kan der alligevel opstå caries og paradentose. Det er derfor vigtigt, at du renholder tanden, som var det en naturlig tand.

Der kan ske små brud på plasten. I de fleste tilfælde kan disse skader repareres eller afglattes. I visses tilfælde er omlavning eller anden behandling nødvendig.

Der er en lille risiko for at tandnerven kan tage skade efter boring. Der vil opstå vedvarende smerter, og tanden må rodbehandles. Under normale omstændigheder kan du forvente at have glæde af plastfyldningen i mange år.

Vi yder 2 års fuld garanti.

Hvornår kan plast ikke anvendes?

Plast er mindre velegnet i disse situationer:

  • Rodbehandlede tænder som er udsat for hårdt tyggetryk
  • Tænder som er knækket langt under tandkødet
  • Tænder med store revner

I disse tilfælde vil behandling porcelænskrone være en bedre løsning.

Rodbehandlede kindtænder som er udsat for hårdt tyggetryk

I dette tilfælde vil der være stor risiko for at tanden knækker. Derfor er en porcelænskrone en bedre løsning. Læs mere om rodbehandling her

Tænder som er knækket langt under tandkødet

Problemer er, at det kan være umuligt at holde spyt og blod væk fra tanden – hvilket er en absolut forudsætning for at opnå et tilfredsstillende resultat med plast – hvis tanden er knækket langt under tandkødet. Her vil en porcelænskrone være en bedre løsning. Læs mere om knækkede tænder her

Tænder med store revner

  1. Der markant øget risiko for, at tanden kan knække, når der er store revner.
  2. Det samme gør sig gældende for indtrængende bakterier i tandnerven.

Derfor vil en porcelænskrone, der omslutter hele tanden, som en ring rundt om en tønde, være den rigtige behandling.
Læs mere om porcelænskroner her

Lidt om de gamle sølvplomber

I dag anvendes plast til stort set alle slags fyldninger. Tidligere var sølvplomber det mest anvendte materiale, men det blev forbudt i 2008 pga. indholdet af kviksølv, som er skadeligt for miljøet. Det skal lige siges, at der er ikke påvist anerkendte videnskabelige bivirkninger ved brug af kviksølvholdige plomber på patienter. Så forbuddet rettede sig udelukkende mod det ydre miljø – naturen – hvor de primære problemer opstod ifm. kremering og kistebegravelse.

På tandklinikkerne opstår udfordringen i håndteringen og bortskaffelsen af kviksølvet, når gamle sølvplomber fjernes ved boring. Der er stadig mange patienter, som går rundt med de gamle sølvplomber i tænderne, fordi det også er et meget holdbart materiale.

Det er der ingen problemer i, men man skal dog være klar over, at tænder med sølvplomber kan blive misfarvede og er i større risiko for at knække, fordi sølvplomber svækker tænderne.
Og så er sølvplomber heller ikke så pæne, men det er jo en helt anden snak.

Scroll til top