Skip to content Skip to footer

Jeg har en knækket fortand - hvad gør jeg?

Ring til os med det samme – vi finder altid en tid til dig til at glatte skarpe kanter. Hvis der er tid til det, reparerer vi tanden med det samme. Vi holder også åbent om lørdagen! 

Udenfor klinikkens åbningstid henvises til: Tandlægevagt Region Hovedstaden (telefonisk tidsbestilling på 70250041 – hverdage kl. 19:00 og 20.00, lørdag, søn- og helligdage mellem kl 09:00 og 10:00 samt mellem kl. 19:00 og 20:00)

Fortand knækket pga. ulykke

Cykeluheld, fald, hårdt salg og sportsskader er blandt de hyppigste årsager til at sunde og raske fortænder pludselig knækker. Hvis tanden er slået løs eller helt ud, skal du søge skadestue. Hvis der sket andre skader i læber eller ansigt skal du også søge skadestue. 

Reparation af tanden kan sjældent foretages samme dag, som skaden er sket, fordi tænder og tandkød skal have lov at falde til ro. Reparation af en knækket fortand efter en ulykke bør først foretages, når der ingen ømhed er i tanden. 

Akut behandling i form at glatning af skarpe kanter kan foretages med det samme. Er tanden slået løs eller helt ud og blevet genindsat på skadestuen, vil der blive fremstillet en stabiliseringsskinne, som holder tanden på plads. Tanden må ikke belastes. Skånekost anbefales.

Fortand knækket pga. mistet fyldning

Gamle reparationer i plast kan mistes eller gå i stykker ved uheldig tygning. Tilstanden er ikke farlig, men vil for de fleste udgøre et stort kosmetisk handikap, som kræver hurtig behandling. Du kan glatte skarpe kanter med en neglefil. Det kræver meget lidt beslibning, og du kan ikke gøre noget galt. Har du ikke en neglefil kan du dækket den skarpe kant med et stykke tyggegummi eller et andet fødeemne. Du kan også købe tandkit på apoteket.

Har du decideret tandpine så læs mere her

Eksempel på et resultat udført hos TBT

Ring for spørgsmål eller book en tid online

Hvordan behandles en knækket fortand?

Langt de fleste fortænder der er knækket kan laves med plast i dag. Hvis det er muligt er plast at foretrække fremfor porcelænskroner, fordi det er mere skånsomt for tanden end porcelænskrone. Med moderne teknikker og materialer er det i dag muligt at genopbygge knækkede fortænderne med plast, så det nærmest er umuligt at skelne fra den naturlige tand.

Er fortanden knækket helt ned til tandkødet vil det være nødvendigt at rodbehandle tanden og lave en porcelænskrone.

Hvis fortanden er knækket lang op under tandkødet kan det blive nødvendigt at fjerne tanden, fordi der simpelthen er for lidt tand at bygge videre på.

Hvad koster det at få lavet en knækket fortand?

Prisen afhænger af, hvor meget der er knækket af tanden. Er der tale om et mindre tandbrud vil prisen være den samme som en gennemsnitlig plastfyldning i en fortand. Mangler der store stykker af tanden skal man regne med at skulle have lavet en plastfacade.

I værste fald kan det være nødvendigt at lave en porcelænskrone. Er tanden knækket helt ind til tandnerven er det ofte nødvendigt at rodbehandle tanden inden den kan genopbygges.

Du kan se klinikkens prisliste her.

Scroll til top