Skip to content Skip to footer

Tandudtrækning og fjernelse af tand

  • Kan ofte være den rigtige løsning både biologisk og økonomisk, hvis tanden er svag eller svækket 
  • Kræver en del erfaring og rutine at fjerne skånsomt og sikkert
  • Fjern tanden hvis den er uhelbredelig syg.
  • Snak med din læge hvis du får blodfortyndende medicin
  • Se vores priser her

Sådan trækkes en tand ud

Som alle andre indgreb i mundhulen, gælder det altid om at udføre indgrebet så skånsomt som muligt. Jo mere skånsomt et indgreb kan udføres, jo færre komplikationer og eftersmerter. Derfor foregår en tandudtrækning med langsomme bevægelser, hvor tanden tålmodigt løsnes. Der skal lægges en del kræfter i, så du skal hjælpe til ved at ligge stille med hovedet og ikke lade dit hoved følge med bevægelserne. Det kan også være en hjælp for nogle at få en bideklods at tygge sammen på, fordi det skåner kæbeleddet, når vi trækker tænder ud i undermunden.

Du kan se nogle videoer af proceduren her.

Der findes specialtænger for hver enkelt tand

Komplikationer i forbindelse med fjernelse af tand

Komplikationer i forbindelse med fjernelse af en tand forekommer sjældent. Hvis det har været nødvendigt at dele tanden og bore den ud, er det normalt, at der kan være smerter de første dage efter indgrebet. Almindelige smertestillende tabletter kan sædvanligvis afhjælpe smerterne.

Det er også forventeligt, at der kan opstå hævelse og nedsat gabeevne. Hævelsen når sin største udbredelse dagen efter og kan holde sig i 2-5 dage. Hævelsen kan mindskes ved at lægge en kold ispose på kinden den første dag i 10 minutter ad gangen én gang i timen. En pose frosne grøntsager kan anvendes. Husk at lægge et lag viskestykke mellem kinden og køleelementet for at undgå forfrysninger.

Hos rygere heler sår dårligere. Derfor er der større risiko for, at der ikke dannes en sårskorpe (som vi kender det fra huden) indenfor de første 24 timer. Såret er derfor helt åbent – i stedet for tillukket – hvilket giver stærke smerter, som typisk først opstår efter 48 timer. Der findes ingen behandling udover at lindre smerterne og vente på at såret langsomt heler. Som regel vil det kræve receptpligtig smertelindrende medicin.

Vejledning før fjernelse af en tand

Hvordan foregår det?

At fjerne en tand er som regel et ukompliceret indgreb, som foregår under lokalbedøvelse. Det er som regel ikke nødvendigt at sy såret sammen bagefter.
Hvis du er nervøs, er du velkommen til at tage en ven eller familie med, som gerne må komme med ind på klinikken og støtte dig. Der fornemmes tryk og træk i området og måske lyd fra boremaskine, hvis det er nødvendigt at dele tanden, men ingen smerter.

Bedøvelse

Vi bruger god tid på at lægge bedøvelsen og sikre os, at den virker inden vi går i gang.
Bedøvelsen varer i ca. 3 timer. Du kan også bede om en smertestillende pille inden fjernelse af tanden – eller tage en hjemmefra. Så længe lokalbedøvelsen virker, kan du let komme til at bide dig i læben eller tungen, så vent med at spise, til bedøvelsen er væk.

Afslappende medicin

Nogle patienter er lidt nervøse inden tanden skal fjernes. Vi gør naturligvis vores bedste for, at du skal føle dig godt tilpas. Som tidligere nævnt er du er meget velkommen til at tage en ven eller familie med, som gerne må komme med ind på klinikken og støtte dig. Hvis du er meget nervøs, tilbyder vi afslappende medicin (Halcion, en tablet med et let sovemiddel). Du møder så 40 minutter før behandling.
Oplys hvis du i forvejen tager andre former for medicin. Du skal have en ledsager med til at følge dig hjem bagefter.

Hvordan har jeg det bagefter?

Du må ikke få pulsen op lige efter at tanden er fjernet. Når bedøvelsen er gået væk vil du måske have lidt eftersmerter. Almindelig smertestillinde håndkøbsmedicin plejer at være tilstrækkelig. Hævelse forekommer sjældent.

Hvorfor skal min tand fjernes?

Den hyppigste årsag er, at tanden ikke er værd at bevare pga. caries eller paradentose.
En anden årsag kan ifm tandregulering for at skabe plads. For visdomstænder gælder særlige forhold, som du kan læse om her.

Finde yderligere information hos Dansk Tandlægeforening

Vejledning efter fjernelse af en tand

Såret skal lades helt i ro. Undgå at ”pille” i det med tungen, eller at ”suge” i såret.

Tandbørstning skal foretages med forsigtighed i området, hvor tanden sad, af hensyn til såret.

Mundskylning kan foretages med klorhexidin 0,12% (husk at læse brugsvejledningen). Lunken kamillete eller lunkent saltvand kan også anvendes.

Kæbehulen står i øjeblikket i åben forbindelse med hullet, hvor tanden har været. Du må derfor ikke pudse, men kun tørre næse, og du skal åbne munden, hvis du skal nyse for ikke at skabe overtryk i kæbehulen. Restriktionen gælder 1 måned efter operationen. Lidt blødning fra næsen kan forekomme og er helt naturligt. Dette gælder kun for fjernelse at de bagerste tænder i overkæben, og du vil blive særligt informeret, såfremt dette forhold gælder for dig.

Kosten kan indtages normalt, men vent med at spise til bedøvelsen er forsvundet. (ca. 2 timer). Tygning i den behandlede side bør undgås.

Rygning nedsætter blodtilførslen til såret og hæmmer derved helingen. Rygning øger risikoen betydeligt for at såret lukker sig langsommere, hvorved der opstår stærke smerter 1-2 dage efter indgrebet. Smerterne varer ca. 1 uge.

Smerter kan forekomme efter indgrebet. Smertestillende tabletter, 1 stk. Brufen á 600 mg., og/eller 2 stk. Pamol á 500 mg., 3-4 gange daglig kan sædvanligvis afhjælpe smerterne. For yderligere smertelindring kan suppleres med 2 stk. Kodein á 25 mg. 3-4 gange dagligt (receptpligtig). Er smerterne stærke og tiltagende, bør du konsultere klinikken. Manglende heling opstår i 1-2 % af tilfældene og smertelindrende behandling på klinikken vil være nødvendig.

Hævelse og nedsat gabeevne opstår sjældendt efter indgrebet. I givet fald når sin største udbredelse dagen efter, og den kan holde sig 2-5 dage. Denne hævelse er ikke udtryk for betændelse. Hævelsen kan formindskes ved at lægge en ispose (f.eks. en pose frosne ærter) på kinden den første dag (10-20 minutter 1 gang i timen). De følgende dage kan der anvendes moderat varme i form af varmelampe eller varmepude (10 minutter 2-3 gange om dagen). Misfarvning af huden (som et blåt mærke) kan forekomme. Misfarvningen forsvinder i løbet af et par uger.

Efterblødning i form af en let sivende blødning kan forekomme det første døgn.

Scroll til top