Skip to content Skip to footer

7 tandstillinger som Invisalign kan rette op på

Når kunder kommer til os og ønsker behandling med Invisalign, kommer de ind med mange typer tandstillinger, som de ønsker at få rettet. Er du nysgerrig på, hvilke tandstillinger Invisalign kan rette op på? Så læs med her, hvor vi gennemgår de syv mest normale.

1. Overbid

Overbid er en tandstilling, som er kendetegnet ved, at overmundens tænder er længere ude end undermundens tænder. Normalt har man et lille overbid på få millimeter, hvilket man typisk ikke behandler. Men nogle mennesker oplever et mere udtalt overbid, for hvem det kan være ønskværdigt at få rettet op på af kosmetiske årsager.

Der er flere årsager til, at man får overbid. Tandstillingen kan blandt andet skyldes genetiske faktorer, som påvirker kæbernes stilling i forhold til hinanden, fx at underkæben er trukket for langt tilbage i forhold til overkæben, eller at overkæben er trukket for langt frem i forhold til underkæben. Det kan også skyldes tænderskæren, eller at man har suttet meget tommelfingre eller brugt sut længe som barn.

2. Underbid

Underbid er en anden tandstilling, som kan rettes op ved hjælp af Invisalign. Det er kendetegnet ved, at tænderne i undermunden er længere fremme end overmunden. Det er en tandstilling, som kan give nogle udfordringer i hverdagen, hvis det er udtalt. Fx kan det give smerter og påvirke ens måde at tale og tygge på. Derfor er det vigtigt at få behandlet underbid, særligt hvis tandstillingen er alvorlig. Der kan også være af æstetiske grunde til, at man ønsker at få rettet op på sit underbid.

Ligesom med overbid, så kan underbid skyldes forskellige ting. Genetiske faktorer og vaner i barndommen (fx sut, sutte på tommelfinger og brug af sutteflaske) er de typiske årsager til denne tandstilling.

3. Krydsbid

Krydsbid er en tandstilling, der er karakteriseret ved, at en eller flere af overmundens tænder hviler på indersiden af undermundens tænder. Det er en tandstilling, der er vigtig at rette op på, da det kan give skæve kæber og gener som fx hovedpine. Ligesom de øvrige tandstillinger skal årsagen til krydsbid findes i genetik eller vaner i barndommen.

4. Tætsiddende tænder

Hvis man har tætsiddende tænder, har man en tandstilling, hvor der ikke er nok plads til tænderne. Derfor overlapper tænderne hinanden, og tænderne kan være skubbet. Det kan give udfordringer i forhold til at holde en god tand-og mundhygiejne, da både tandbørstning og brug af tandtråd kan besværliggøres. Derfor kan det være en god idé at overveje at få rettet sine tænder med Invisalign, hvis tænderne er tætsiddende.

5. Åbent bid

Tandstillingen åbent bid er kendetegnet ved, at en eller flere tænder ikke kan møde hinanden. Det kan fx være, at en eller flere af de forreste tænder ikke møder hinanden, når de bagerste gør eller omvendt. Åbent bid kan give nogle udfordringer i hverdagen fx problemer med at tygge og bide. Hovedpine, klik og kæbesmerter kan også opstå, hvis kæben belastes så meget, at man udvikler TDM-lidelse. Det kan derfor være ret vigtigt at få rettet op på denne type tandstilling fx med Invisalign.

6. Meget mellemrum mellem tænderne

Invisalign kan også bruges til behandling af meget mellemrum mellem tænderne. Det kan både være medfødt og skyldes tændernes størrelse i forhold til kæben, men det kan også skyldes, at en tand ikke er vokset frem eller er blevet slået ud. Meget mellemrum mellem tænderne er en tandstilling, som sjældent medfører sundhedsmæssige udfordringer. Dog ønsker mange med meget mellemrum mellem tænderne at få det rettet op af kosmetiske årsager.

7. Skæve tænder

Mange mennesker har skæve tænder i større eller mindre grad. Typisk kommer det til udtryk ved, at en eller flere tænder sidder skævt i munden. Årsagen til at få rettet skæve tænder kan både være sundhedsmæssige og kosmetiske. Typisk skyldes denne tandstilling genetik.

Kunne Invisalign være noget for dig?

Har du en af ovenstående tandstillinger? Og overvejer du at få rettet dine tænder med Invisalign? Så er du altid velkommen til at kontakte klinikken. Vi tilbyder både en gratis og uforpligtende vurdering på mail og en forundersøgelse på klinikken for 450 kroner (det refunderes, hvis du vælger Invisalign-behandling). Du kan se mange flere Invisalign før-og efter-billeder her.

Scroll til top