Skip to content Skip to footer

Q and A: Det skal du vide om rodbehandling

En rodbehandling er en behandling, som bruges til flere forskellige ting, og der er mange ting, der er værd at vide om behandlingen. Vil du blive meget klogere på rodbehandlinger? Så læs med her, hvor vi svarer på spørgsmål relateret til rodbehandling. 

Hvad er en rodbehandling? 

En rodbehandling er fjernelse af bakterier, som er kommet ind i tandnerven. Det vil sige, at der oftest vil blive boret ind til tandnerven for at få fjernet bakterier med specielle tandfile, mens bakteriedræbende væske for lov til at gøre sit arbejde. 

Hvorfor har man brug for en rodbehandling?

Størstedelen af alle rodbehandlinger skyldes, at bakterier er trængt ned i tandnerven. Behovet opstår typisk, efter man har fået et hul, og hullet i tanden efterfølgende har givet adgang til, at bakterier har kunne sætte sig i tandnerven. Det er altså oftest dybe huller, og bakterier fra hullerne som behandles med en rodbehandling. Det er dog ikke den eneste årsag. 

Du kan også få behov for en rodbehandling på grund af følgende ting:

  • en ulykke som har givet et kraftigt slag på tænderne.
  • revner i tænderne grundet store fyldninger eller sølvplomber, der har gjort revnerne svækkede.
  • revner i tænderne grundet, som er forårsaget af, at du har skåret tænder, eller tanden er blevet overbelastet af at tygge.
  • en plastfyldning har ligget for tæt på tandnerven.

Hvad sker der, hvis jeg ikke får en rodbehandling?

Konsekvenserne af ikke at få lavet en rodbehandling, når behovet er der, er, at betændelse kan sprede sig ud igennem hele tanden og rodspidsen, og dermed skabe en rodspidsbetændelse, der kan føre til en tandbyld. En tandbyld er en samling af betændelse, som vokser sig større og kan medføre smerte. Det er derfor vigtigt at få løst problemet, før situationen udvikler sig til en tandbyld.

Hvordan foregår en rodbehandling?

Rodbehandlingen handler om at få fjernet bakterierne. Bakterierne fjernes ved at trænge ned i tanden, ind til tandnerven og få fjernet bakterierne. Til dette bruges en rodfil, som er et værktøj,  der er lavet til at kunne trænge ind i tanden og ned i rodkanalen. Undervejs skylles med bakteriedræbende for at dræbe bakterierne. Når alt er væk forsegles det hele igen, så bakterierne ikke kan komme tilbage igen. Desto hurtigere du kan få det udført, desto bedre er chancerne for en god heling. 

Behandlingen foregår i lokalbedøvelse, da man netop trænger ind i tandnerven, hvilket uden bedøvelse ville være smertefuldt. Du kan længere nede læse mere om, hvad du skal være opmærksom på og eventuelle bivirkninger som følge af behandlingen.

Får man smerter under og efter en rodbehandling?

Selve betændelsen i nerven, som er grund til rodbehandlingen, kan medfølge tandpine og kan derfor opleves som smertefuldt. Det er dog ikke altid, at det forekommer. Derfor opdages behovet for en rodbehandling oftest ved et tandeftersyn. 

Da man bliver bedøvet under selve rodbehandlingen, burde du ikke mærke til det under. Det skal være en meget kraftig betændelse, før det er sværere at bedøve dig.

Efter behandlingen kan du dog risikere at opleve smerte. Det skyldes ikke, at du stadig har betændelsen siddende i tandnerven, men bare at kroppen og din tand naturligvis skal komme sig over indgrebet. Her skal man blot holde øje med om smerten bliver ved, for det burde den ikke gøre over længere tid.

Hvad skal du være opmærksom på?

En rodbehandling er ikke en nem behandling, og der er flere faktorer, som spiller ind på, at behandlingen bliver god og sikker. Derudover er der risikofaktorer ved behandlingen, som er vigtige at kende til. 

Man skal dog ikke være utryg med at få behandlingen, da den hjælper og er den eneste til at løse problemet. Det er dog vigtigt ,at  behandlingen bliver udført af en dygtig tandlæge

Følgende skal du dog være opmærksom på:

  • En rodbehandling svækker dine tænder, da der laves en kraftig udboring. En god rodbehandling kan dog holde hele tandens ‘liv’.
  • Der er altid en lille risiko for, at der opstår ny betændelse alligevel.
  • Filen, som bruges til behandlingen, kan knække og kan ikke fjernes. Det kan blot øge risikoen for betændelse igen, men er altså et uheld, du sagtens kan leve med uden problemer. Udgifterne for uheldet vil dog blive dækket af en forsikring, og du vil blive gjort opmærksom på dette.

Hvad kan TBT gøre for dig?

Moderne udstyr, god tid til behandlingen og erfarne tandlæger er forudsætningerne for en god rodbehandling. Alt dette kan Tandlægerne Brønshøj Torv netop tilbyde dig, hvis du står til at skulle bruge en rodbehandling. 

Du kan booke tid online. Hvis du har spørgsmål eller har brug for hjælp, er du velkommen til at skrive til os eller ringe på +45 38602020

Scroll til top