Behov for en rodbehandling? Læs om behandlingen her

En rodbehandling er en behandling som bruges til flere ting. Der er meget der er værd at vide om at få en rodbehandling, og hvordan behandlingen foregår. Denne side er til dig, som ønsker at gøre dig klogere på hvad en rodbehandling kan gøre, hvad du skal være opmærksom på, og hvad TBT – Tandlægerne Brønshøj Torv kan tilbyde dig.

Hvad er en rodbehandling

En rodbehandling er fjernelse af bakterier som er kommet ind i tandnerven. Det vil sige, at der oftest vil blive boret ind til tandnerven for at få fjernet bakterier med specielle tandfile, mens bakteriedræbende væske for lov til at gøre sit arbejde. Størstedelen af alle rodbehandlinger skyldes netop at bakterier er trængt ned i tandnerven. De andre årsager kan du læse om lidt længere nede.

Hvorfor har man brug for en rodbehandling

Det kan lyde som om teknikken er det samme som når man behandler et hul – men rodbehandlingen er typisk et behov, efter at hullet i tanden har givet adgang til at bakterier har kunne sætte sig i tandnerven. Det er altså oftest dybe huller og bakterier fra hullerne som behandles her. Du kan også skulle få behov for en rodbehandling på grund af følgende ting:

  • en ulykke som har givet et kraftigt slag på tænderne.
  • revner i tænderne grundet store fyldninger eller sølvplomber der har gjort revnerne svækkede.
  • revner i tænderne grundet at man har skåret tænder eller tanden er blevet overbelastet af at tygge.
  • en plastfyldning har ligget for tæt på tandnerven.

Altså kan følgende har ført til problemer ved tandnerven, som oftest er, at bakterier har fundet vej til tandnerven og har behov for en behandling for at bekæmpe problemet. Konsekvenserne af ikke at få lavet en rodbehandling, når behovet er der, er, at betændelse kan sprede sig ud igennem hele tanden og rodspidsen, og dermed skabe en rodspidsbetændelse, der kan føre til en tandbyld. En tandbyld er en samling af betændelse som vokser sig større og kan medfører smerte. Det er derfor vigtigt at få løst problemet før situationen udvikler sig til en tandbyld.

Hvordan foregår en rodbehandling

Bakterierne fjernes ved at trænge ned i tanden, ind til tandnerven og få fjernet bakterierne. Til dette bruges en rodfil, et værktøj der er lavet til at kunne trænge ind i tanden og ned i rodkanalen. Undervejs skylles med bakteriedræbende for at dræbe bakterierne. Når alt er væk forsegles det hele igen så bakterierne ikke kan komme tilbage igen. Desto hurtigere du kan få det udført, desto bedre er chancerne for en god opheling. Alt foregår i lokalbedøvelse, da man netop trænger ind i tandnerven, hvilket uden ville være smertefuldt. Du kan længere nede læse mere om, hvad du skal være opmærksom på og eventuelle bivirkninger som følge af behandlingen.

Er en rodbehandling smertefuld?

Man bliver bedøvet under en behandling og derfor burde du ikke mærke til det under selve udførelsen af en rodbehandling. Det skal være en meget kraftig betændelse før det er sværere at bedøve dig.

Den smerte du kan risikere at mærke, er derimod smerten efter behandlingen. Det skyldes på ingen måder, at du stadig har betændelsen siddende i tandnerven, men bare at kroppen og din tand naturligvis skal komme sig over indgrebet. Her skal man blot holde øje med om smerten bliver ved, for det burde den ikke gøre over længere tid.
Selve betændelsen i nerven kan medfølge tandpine, men det ikke altid noget der forekommer. Derfor opdages behovet for en rodbehandling oftest ved tjek hos tandlægen.

Hvad skal du være opmærksom på

En rodbehandling er ikke en nem behandling, og der er flere faktorer der spiller ind for at behandlingen bliver god og sikker. Derudover er der risikofaktorer ved behandlingen som er vigtige at kende til – man skal dog være tryg med at få behandlingen, da den hjælper, og er den eneste til at løse problemet og blot behøver blive udført af en dygtig tandlæge for at man opnår et godt resultat. Følgende skal du dog være opmærksom på:

  • En rodbehandling svækker dine tænder, da der laves en kraftig udboring. En god rodbehandling kan dog holde hele tandens ‘liv’.
  • Der er altid en lille risiko for at der opstår ny betændelse alligevel.
  • Filen kan knække og kan ikke fjernes. Det kan blot øge risikoen for betændelse igen, men er altså et uheld du sagtens kan leve med uden problemer. Udgifterne for uheldet vil dog blive dækket af en forsikring, og du vil blive gjort opmærksom på dette.

Hvad kan TBT gøre for dig

Moderne udstyr, god til til behandlingen og erfarne tandlæger er forudsætningerne for en god rodbehandling. Alt dette kan Tandlægerne Brønshøj Torv netop tilbyde dig, hvis du står til at skulle bruge en rodbehandling. Du kan læse mere om rodbehandling lige her.

Kontakt for tidsbestilling, svar på flere spørgsmål og hjælp. Vi står klar til at tilbyde dig hjælp med din behandling hos Tandlægerne Brønshøj Torv.