Skip to content Skip to footer

Bevar dit flotte smil efter Invisalign-behandling med metaltråd og aftagelig holdebøjle

Når man har fået rettet sine tænder med Invisalign, er der stadig noget vej igen for at sikre, at tænderne bliver på deres nye pladser. I denne artikel gennemgår vi, hvordan man sikrer sig mod tilbagefald, når man har fået en tandregulering med Invisalign. Det er nemlig nødvendigt at afslutte Invisalign-behandlingen med såkaldte holdebøjler, hvis man vil være helt sikker på, at tænderne bliver på deres nye pladser.

Invisalign er et næsten usynligt og mere skånsomt alternativ til klassiske bøjler, som kan give dig dit drømmesmil på 3-12 måneder. Hvis du vil lære mere om Invisalign, kan du læse meget mere på vores hjemmeside, men nu skal det handle om tiden efter en behandling med de gennemsigtige skinner.

De to mest normale former for holdebøjler er den fastsiddende holdebøjle og den aftagelige holdebøjle, som begge bliver forklaret i det følgende.

Metaltråd – den fastsiddende holdebøjle

Den mest normale form for holdebøjle er den fastsiddende, der også kaldes for metaltråd eller retentionstråd. Som navnet antyder, kan man ikke tage metaltråden af, da den sidder fast på indersiden af de seks forreste tænder i over- og undermunden.

Når man er færdig med Invisalign behandlingen, kommer man op på klinikken, hvor tandlægen limer en lille metaltråd fast på indersiden af tænderne, som du kan se her på billedet.

En metaltråd sidder på bagsiden af de forreste tænder og holder dem på plads efter Invisalign

Metaltrådens formål er at sikre, at de forreste tænder ikke kan rykke sig og glide tilbage til deres gamle placering. Det kan være lidt sværere at holde de forreste tænder rene, imens man har metaltråden på tænderne.

Som du nok kan forestille dig, så kan man ikke bruge tandtråd som normalt, men det er der råd for. Der findes nemlig to særlige typer af tandtråd med en mere fast ende, så tandtråden kan indføres mellem mellemrummene. Vi har lavet denne video på vores Youtube-kanal, hvor vi viser og forklarer det nærmere:

Som forklaret holder en metaltråd kun på de forreste tænder. For at være helt sikker på, at tænderne holdes på deres nye pladser, er det derfor bedst at kombinere metaltråd med en aftagelig holdebøjle – særligt hvis man har fået rettet tænder i resten af munden.

Aftagelig holdebøjle

Det er meget almindeligt, at en Invisalign-behandling afsluttes med brug af både metaltråd og en aftagelig holdebøjle. Den mest almindelige form for aftagelige holdebøjle er natskinner/retentionsskinner.

Du kan se en aftagelig natskinne/retentionsskinne på billedet her:

Som du kan se her, minder natskinner meget om Invisalign skinnerne, da de også er gennemsigtige skinner af plastik, der – som navnet antyder – kan tages ud.

Hvis man ikke har en metaltråd, så skal man have natskinnen på hver nat og et par timer om dagen i et år fra afslutningen af Invisalign-behandlingen. Det mest optimale er dog, hvis man kombinerer de to former for holdebøjler – den fastsiddende og den aftagelige.

Kombiner metaltråd og aftagelig holdebøjle for at være helt sikker

Hvis man gerne vil være 100 procent sikker på, at tænderne ikke rykker sig efter Invisalign-behandlingen, så bør man kombinere de to former for holdebøjler – metaltråden og den aftagelige holdebøjle. Det er meget normalt først at få en metaltråd og derefter at få tilpasset en aftagelig holdebøjle.

Hvis man har en metaltråd på bagsiden af de forreste tænder, så behøver man ikke at have den aftagelige holdebøjle på hver nat og nogle timer hver dag i et år. I stedet slipper man med blot at have den aftagelige holdebøjle på cirka en nat om ugen.

Hos Tandlægerne Brønshøj Torv er vi eksperter i Invisalign og de nødvendige trin efter behandlingen. Hvis du overvejer at få rettet dine tænder, så book en gratis og uforpligtende vurdering, hvor vores eksperter finder ud af, om Invisalign er det rigtige valg for dig.

Scroll til top