Smerter i visdomstænder

Det er desværre ikke usædvanligt, at du risikerer at opleve smerter, når visdomstænderne melder sin ankomst. Der kan være tale om alt fra milde smerter til kraftig tandpine, der blandt andet kan videreudvikle sig til hovedpine.

Vi ser her nærmere på, hvorfor dine visdomstænder kan forårsage smerter, og hvad der kan gøres for at komme smerterne til livs.

Hvad er en visdomstand?

En visdomstand er en tand, der sidder bag de bagerste tænder i tandrækken. Der sidder en enkelt visdomstand placeret i hver af de fire hjørner i tandsættet, og normalt har du derfor fire visdomstænder i alt. Det er dog ikke unormalt, at der hos nogle mangler en eller flere visdomstænder.

Visdomstænderne er ikke synlige i den første periode af livet, og begynder normalt først at vise sig, når du bliver 16-20 år. Her begynder visdomstænderne at gro frem fra over- og underkæbe. Og det er som regel i løbet af denne proces, at smerterne i forbindelse med visdomstænderne kan vise sig.

Hvorfor resulterer visdomstænder i smerter?

Lad os starte med at slå fast, at det langtfra er alle, der oplever smerter, når visdomstænderne begynder at bevæge sig. Hos mange gror visdomstænderne blot helt eller delvist frem uden problemer og udover, at der muligvis kommer en ekstra tand til syne i hvert hjørne af munden, bemærker du ikke yderligere.

Hos andre gror visdomstænderne kun delvist frem, mens andre igen oplever, at visdomstænderne ikke bliver synlige. Synligheden har ikke nødvendigvis stor betydning for risikoen for smerter.

Hvis dine visdomstænder ikke er synlige, og helt dækket af tandkød, så de ikke er i forbindelse med resten af munden, vil de normalt ikke resultere i smerter. Gror de frem og er delvist eller fuldt synlige, kan der opstå smerter – i langt de fleste tilfælde i begrænset omfang – når visdomstanden bryder slimhinden.

Er dine visdomstænder derimod groet helt eller delvist frem, øges risikoen for smerter. Her kan du se nogle af de hyppigste årsager til, at du oplever smerter fra dine visdomstænder:

  • Der kan opstå betændelse i slimhinden omkring din visdomstand, hvis ikke den er groet helt frem.
  • Visdomstanden kan skubbe på de øvrige tænder, når den gror frem, hvilket kan resultere i tandpine.
  • Visdomstanden kan gro frem på en sådan måde, at den er svær at holde ren. Det kan forårsage huller i tanden og betændelse i området omkring tanden.

Som nævnt kan graden af smerter være vidt forskellig fra tilfælde til tilfælde. Er du først udsat for smerter forårsaget dine visdomstænder, kan en behandling dog vise sig at være nødvendig for at slippe af med smerterne.

Hvordan behandles smerter i visdomstænder?

En behandling af en visdomstand sker ganske enkelt ved, at visdomstanden fjernes. Det sker enten ved, at den trækkes ud på almindelig vis, eller alternativt ved, at den opereres ud. Fremgangsmåden afhænger af i hvor høj grad, tanden er synlig.

Skal visdomstanden trækkes ud, kan det gøres uden videre. Skal tanden derimod opereres ud, kræver det et lidt større forarbejde. Til en start vil tandlægen tage et røntgenbillede af din visdomstand for at klarlægge, hvordan tanden er placeret. Afhængigt at røntgenbilledet kan det være nødvendigt at henvise dig til en specialist i tand- og kæbekirurgi.

Vurderer tandlægen derimod, at det er muligt at operere visdomstanden ud med det samme, vil du blive lokalbedøvet. Når bedøvelsen har fuld effekt, laver tandlægen et snit i tandkødet, så der opnås adgang til visdomstanden. Afhængigt af visdomstandens størrelse og placering kan det være nødvendigt at bryde tanden op i flere dele for at kunne få den ud.

Når tanden er fjernet, sys åbningen sammen igen, og operationen er dermed overstået.

Er der risiko forbundet med at undlade behandling?

Der kan være en risiko forbundet med at udskyde eller ligefrem undlade behandling af en smertefuld visdomstand. Skyldes smerterne, at visdomstanden presser på tanden ved siden af, kan visdomstanden i sidste ende ødelægge nabotanden.

Derudover kan vedvarende problemer med en visdomstand også forårsage en cyste i kæbebenet, hvilket heller ikke er hensigtsmæssigt. Oplever du smerter ved en visdomstand, anbefales det derfor på det kraftigste, at du kontakter os, så vi kan se nærmere på visdomstandens aktuelle tilstand.

Hvad koster det at få fjernet en visdomstand?

Prisen på at få fjernet en visdomstand afhænger af, om der er tale om en ukompliceret eller kompliceret operation. Forløber operationen ukompliceret, er prisen under dkk 1.000. Er der derimod tale om en kompliceret operation, kan behandling koste mellem dkk 1-3.000. Du kan se vores aktuelle prisliste her.

I begge tilfælde er det muligt at søge om tilskud som medlem af Sygeforsikringen ”danmark”. Et tilskud til en ukompliceret operation beløber sig til dk 293, mens det er muligt at få op til dk 1.800 i tilskud ved en kompliceret operation.

Oplever du smerter fra en visdomstand? Kontakt os i dag!

Hvis du oplever smerter fra en visdomstand, eller hvis du blot er interesseret i at finde ud af, om dine visdomstænder kan risikere at give dig problemer i fremtiden, så kontakt os i dag. Vi hjælper dig med at klarlægge, om en operation er nødvendig, og om der i givet fald er tale om en enkel eller kompliceret operation.

Kontakt os i dag – vi glæder os til at høre fra dig.