Hvis man mister en eller flere tænder, så kan tandlægen hjælpe med at fylde hullerne i smilet ud med proteser – altså kunstige tænder, der typisk er lavet af akryl. Patienter med klassiske proteser oplever dog ofte de samme udfordringer. I undermunden hviler de nemlig på tandkødet og holdes kun fast af tunge og kinder. Proteser i overmunden sidder fast ved, at en del af protesen suges fast i ganen. Derfor oplever mange et løst gebis i undermunden, som skøjter rundt. Mens protesen i overkæben blokerer for ganen, hvilket påvirker smagssansen negativt og kan føles som om, at den fylder meget i overmunden. Proteserne i både over- og underkæbe kan sidde mere løst, hvis gummerne er svundet meget ind over nogle år.
Heldigvis findes der en løsning, hvor patienter kan undgå både løst gebis og blokeringen af ganen med en særlig tryklåsprotese. I dette indlæg forklarer tandlægerne fra TBT om typiske udfordringerne ved klassiske proteser og fordelene ved tryklåsproteser.
Udfordringer med klassiske proteser
I mange tilfælde vil patienter med mistede tænder også have svundne gummer. Derfor har en klassisk protese meget lidt at gribe fat i, når den blot hviler på gummerne i undermunden. Derfor møder vi mange patienter, der dagligt er irriterede over et løst gebis, der ikke bliver på sin plads. Selv hvis proteserne har den optimale form, kan de stadig være løse.
En anden typisk grund til irritation hos patienter med proteser er, at en protese i overmunden blokerer for ganen – og dermed smagsløgene i ganen. Her kan man med fordel forestille sig en vinsmagning, hvor vinelskere hvirvler vinen op i ganen for at få det fulde indtryk af vinens smag. Selvom størstedelen af menneskets smagsløg sidder på tungen, så er resten fordelt rundt i resten af munden – særligt i ganen. Derfor har det en betydelig effekt på smagssansen, når ganen dækkes af gebisset.
Undgå løst gebis
Med en tryklåsprotese undgår man både blokering af ganen og et løst gebis i undermunden, da den sidder fast på en helt anden måde. Når en patient ønsker en tryklåsprotese, så får patienten først indopereret flere implantater – altså skruer af titanium, der skrues ind og vokser sammen med kæbeknoglen. Implantaterne danner et solidt fundament, som tryklåsprotesen kan fæstnes på med en særlig løsning, der minder om en knap, som man kender fra sit tøj.
Han-delen af knappen kaldes en patrice og bliver skruet ned i selve implantatet. På protesen fastgøres en hun-del, der let kan klikkes sammen med han-delen på implantatet. Nu har patienten altså en protese, der sidder helt fast på implantaternes solide fundament og aldrig skøjter rundt. Samtidig undgår patienten blokeringen af ganen, da knappe-løsningen gør dette nødvendigt. Der er dog endnu flere fordele ved et skift til tryklåsproteser.
Flere fordele ved tryklåsproteser
Først og fremmest er tryklåsproteserne ofte en billigere løsning end klassiske fastsiddende broer, der er skruet fast i implantaterne. Dertil giver tryklåsproteser ofte et flottere kosmetisk resultat. Patienter med manglende tænder mangler nemlig ofte også store dele af gummerne og tandkødet, og derfor kan særligt den nedre halvdel af ansigtet se sammenfaldet ud. Her kan proteserne være med til at fylde munden ud med et mere naturligt resultat end en fastsiddende bro. Endelig er det meget let at opretholde en god tandhygiejne, da tryklåsproteserne let kan klikkes ud af munden, så man kan komme til med børsten. Du kan læse meget mere om tryklåsproteser lige her på siden (HUSK: Link til ny side om tryklåsproteser).
Hos Tandlægerne Brønshøj Torv står vi altid klar til at råde dig om den mest fordelagtige behandling til dit unikke tandsæt. Kontakt klinikken i dag på klinik@tbt.dk eller +45 38 60 20 20 for at komme af sted på rejsen mod dit drømmesmil.