Den mest optimale tandbørstning – TBT 2020

Det er vigtigt at børste tænder – for det er sådan vi passer på dem. Og passer vi godt på vores tænder, kan vi på sigt undgå alle de problemer der kan opstå pga. skadelige bakterier. Hos TBT – Tandlægerne Brønshøj Torv ønsker vi naturligvis at rådgive dig bedst muligt i hvordan du bedst passer på dine tænder, og selvom du måske allerede gør dit bedste, så kan det være, at du lærer noget nyt!

Hvornår og hvor ofte skal man børste tænder

Du skal børste dine tænder to gange om dagen. De fleste gør det om morgenen efter morgenmaden, og så igen inden du skal i seng om aftenen.
Tandbørstning mange gange i løbet af dagen frarådes, fordi det kan give slibeskader på tandemaljen og få tandkødet til at trække sig tilbage, så man får følsomme tandhalse og blottede tandrødder.
Det anbefales dog at børste tænder efter ethvert måltid, hvis du bruger tandbøjler, hvor madrester kan sætte sig fast. De gælder især “togskinner”.

Der er dog også tidspunkter hvor det er en dårlig ide at børste tænder. Du har måske hørt at man kan børste tænder efter at have drukket juice eller sodavand, eller efter at have syreholdigt føde, eksempelvis et æble. Dette anbefales dog ikke. Dit spyt hjælper mod syre, og børster du tænder lige efter at have indtaget noget med syre, forhindrer det dit spyt i at virke som det skal. Generelt anbefales det at være påpasselig med at indtage mad og drikke med meget syre. Skyl med vand umiddelbart efter du har indtaget mad eller drikke med meget syre, og lige efter opkast, for at blive ph-neutral igen. Børster du tænder lige efter, kan du komme til at børste syre rundt til din emalje.

Hvad skal man børste

Hårene på tandbørste skal nå rundt på alle tandoverflader. Både det af tænderne du kan se når du smiler, men du skal også huske at komme om bag ved. Det kan være lidt svært når tungen er i vejen, men det er vigtigt at komme helt ind bagved.
Noget andet som folk ofte glemmer er tandkødet – det skal også have en tur. Mundhygiejne er ikke blot tænderne, tandkødet hører også med. Hvis du har prøvet at få tandkødet med for første gang i noget tid, kan du opleve at det bløder og gør ondt. Det er tegn på at du har glemt tandkødet også, så husk at give det en tur!
Det er en god ide at stå foran et spejl, så du er sikker på at du kan følge med i hvor meget du er kommet igennem. Normalt tager en god og grundig tandbørstning 2-3 minutter, men det er i sidste ende vigtigt først at blive færdig når man selv ved at man har været over det hele.
Hvis du er i tvivl om du børster tænderne godt nok, kan du spørge din tandplejer eller tandlæge til råds, når du alligevel møder til et regelmæssigt tandeftersyn.

Man skal naturligvis også huske tandpasta. En god tandpasta indeholder flour som beskytter tænderne, men der findes forskellig tandpasta efter behov. Du kan læse om tandpasta her og lidt om tandens anatomi her.

Børn og tandbørstning

Lærer man sige børn hvordan de skal børste tænder, sikrer du dem huller i tænderne og andre smertefulde problemer. Når de først er blevet voksne, skal de selv stå for at betale regningerne og beskytte sine tænder, og derfor er det vigtigt at de lærer at børste tænder grundigt, selvom deres første tænder falder ud igen. Når dine børn skal børste tænder fungerer det ligesom med voksne – du skal bare være opmærksom på hvilket tandpasta og tandbørste børnene benytter sig af. Den ideelle tandbørste til børn er de lidt mindre man kan købe, som kan nå alt overalt. ‘Børnetandpasta’ indeholder mindre fluor, da børn ikke har godt af den samme mængde som en voksen.

Andre midler – tandhygiejne

Du kan sagtens klare dig med en grundig tandbørstning to gange om dagen, men der findes flere midler til opnå god mundhygiejne. Tandtråd er godt til at komme ind mellem tænderne, hvor tandbørsten ikke kan komme ind. Det er også en mulighed for ekstra pleje, til dig der bruger en tandbøjle. Med tandtråd skal du blot køre tråden ind mellem tænderne, og køres op og ned for at få bakterierne ud.
Mundskyl er et middel mod især blister og en midlertidig løsning mod dårlig ånde. Dårlig ånde kan skyldes andre ting som ikke blot kan forhindres med tandbørstning og mundskyl, og det kan du læse om her.

Mundskyl må ikke sluges, men skal spyttes ud efter 30 sekunder.

Konsekvenser af dårlig tandhygiejne

Passer du ikke godt på dine tænder og glemmer tandbørstningen, kan du få huller i tænderne, også kendt som caries, eller paradentose, som er betændelse knogle og tandkødet. Det kan føre til endnu værre problemer, som kan tage længere tid og flere behandlinger at få bugt med. Derfor er det vigtigt at huske at børste tænder!

Har du mistanke om at du har fået hul i en tand, eller har du andre spørgsmål kan du altid kontakte TBT – Tandlægerne Brønshøj Torv.