Skip to content Skip to footer

Røntgenbilledet afslører dine tænders hemmeligheder

Bag tændernes facade kan der gemme sig hemmeligheder, som kræver et røntgenbillede for at afsløre. Røntgenbillede af tænder er et effektivt værktøj. Billedet gør det muligt for din tandlæge at se ud over det synlige og få et bedre indblik i din tandsundhed. Det er lige fra tandrødder og knoglestrukturer til potentielle problemer under overfladen. 

Formålet med røntgenbilleder 

Kort sagt er formålet med røntgenbilleder at sikre dine tænders sundhed og forebygge potentielle problemer. Røntgenstråler har en evne til at danne detaljerede billeder af vores tænder og knogler. Derfor er det en almindelig praksis hos tandlægen at tage røntgenbilleder for at undersøge områder af tænderne og knoglerne, der ikke er synlige i munden. Det er dog ikke nødvendigt at få taget røntgenbilleder ved hvert tandlægebesøg. 

Med et røntgenbillede af tænderne har din tandlæge i langt højere grad mulighed for at diagnosticere og se udviklingen af sygdomme i både tænder og knogler. Har din tand et mørkt område på røntgenbilledet, er det typisk tegn på et hul eller et forstadie til et hul. I tilfælde af store huller, som nærmer sig tandens nerve, skal tanden have en fyldning. Er det kun et forstadie, kan det være muligt at forhindre, at det udvikler sig til et reelt hul. 

Hvordan tages røntgenbilleder af tænder?

Når tænderne skal røntgenfotograferes, skelnes der typisk hos TBT mellem panorama og bitewings. Ved store behov, herunder problemer med visdomstænderne, tages der en panoramaoptagelse. En panoramaoptagelse kan give et grundigt indblik i tændernes tilstand. Bitewing-røntgen tages med en plade på en holder, der placeres i munden, hvorefter billedet overføres til computeren. Det er den mest almindelige metode til og giver tandlægen mulighed for grundigt at undersøge kindtænderne for huller. Da kindtænderne typisk sidder tæt, er det svært at se, om der er opstået huller uden et bitewing-røntgenbillede. Vi anbefaler derfor, at du får foretaget bitewings-røntgen mindst en gang hvert andet år, så dine tænder forbliver sunde og velplejede.  

Se vores priser for røntgenbilleder her

Hvornår er røntgenfotografier nødvendigt?

Røntgenbilleder er som sagt uvurderlige, når din tandlæge skal undersøge tændernes kroner og den bærende knogle. Hvis din tandlæge har mistanke om forstadier til huller mellem tænderne, udføres den tidligere nævnte bitewing-røntgen. Huller mellem kindtænderne kan nemlig være vanskelige at opdage ved et almindeligt eftersyn. Uden regelmæssige røntgen af kindtænderne risikerer du, at potentielle huller bliver så store, at tandens tyggeflade undermineres og kan knække ved minimal belastning. Knækker tyggefladen, vil du opleve smerter, hvis maden tygges ned i tandnerven, hvorefter det er nødvendigt med en rodbehandling for at bevare tanden. 

Hvis du døjer med en dårlig smag eller lugt i munden, kan det være tegn på bakterier, som gemmer sig i en revne i tanden. Især hvis du tidligere har fået foretaget en rodbehandling, bør tanden undersøges med et røntgenbillede og måling af tandkødslommerne rundt om tanden. På den måde kan revnen behandles og bakterierne fjernes. 

Oplever du pludselige smerter eller tandpine, tilbyder vi hos TBT akutte tider. Vi forstår, at tiden er afgørende, men der kan dog forekomme lidt ventetid. Akutte smerter i tanden bør ikke ignoreres, da det kan være et symptom på alvorlige problemer. Derfor opfordrer vi dig til at kontakte os hurtigst muligt, så vi kan foretage en undersøgelse og behandling af din tand.

Scroll til top