Skip to content Skip to footer

Sådan undgår du syreskader på tænderne

Mange patienter lider af syreskader, som kan give generende symptomer og permanente tandskader. Syreskader på tænderne sker, når tandemaljen er ætset og nedslidt på grund af syre fra fødevarer og drikkevarer med en høj surhedsgrad eller på grund af mavesyre. Det syreholdige indhold, man udsætter tænderne for, medfører, at mineralindholdet i tænderne over tid forsvinder. Særligt sodavand, juice og læskedrikke har et højt syreindhold og kan give varige skader på tandemaljen.

Hvad er syreskader?

Syreskader (erosioner) på tænderne er, når tandemaljen er blevet ætset efter at have været udsat for syrepåvirkning fra mad og drikkevarer med et højt syreindhold gennem længere tid. Når først tandemaljen er ætset, kan den ikke genopbygges igen. Hvor ofte og hvor længe, tænderne udsættes for syre, har også betydning for nedbrydningen af tandemaljen. Dagligt og hyppigt indtag af syreholdige produkter gennem længere tid øger risikoen for syreskader. Ikke kun sodavand, energidrikke og syrligt slik, men også syreindholdet fra frugt udsætter tænderne for syrepåvirkning. Derudover kan mundtørhed og mavesyre give syreskader på tænderne.

Hvad er symptomerne på syreskader?

I de tidlige stadier er syreskader ikke altid synlige eller nemme at få øje på. Nogle af symptomerne på syreskader kan vise sig i form af tandslid, misfarvninger og isninger i tænderne.

Tandslid kan ses ved, at emaljen nedbrydes, så tænderne får en gennemsigtig kant, da emaljen bliver tyndere og mere transparent. Kindtænderne kan få en rund fordybning, og fortænderne kan få en takket kant, når emaljen er ætset væk. I de mere fremskredne stadier kan man opleve, at der kan brækkes små stykker af tænderne, og at tyggefladen er slidt ned.

Misfarvningerne kan vise sig som en gullig farve på tænderne, da dentinen (tandbenet), som er gul og normalt dækket af emaljen, bliver mere synlig, når tandemaljen er nedslidt.

Smertefulde isninger kan opstå, når man indtager noget koldt, varmt, sødt eller syrligt, eller når man børster tænder.

Sådan undgår du syreskader

Du kan mindske risikoen for syreskader ved at tage nogle forholdsregler, når du indtager syreholdig mad og drikkevarer. Herunder får du fem råd, der er nemme at huske, og som forebygger syreskader på tænderne:

  • Begræns indtaget af syreholdig mad og drikke
  • Undgå tandbørstning en time før og efter indtag af syre
  • Brug tandpasta med fluor
  • Skyl munden efter indtag af syre
  • Undgå mundtørhed ved at stimulere spytproduktionen, fx med sukkerfrit tyggegummi

Undgå længerevarende syrebad af tænderne

Syreskaderne opstår, fordi tænderne gennem længere tid er udsat for syreholdigt indhold. Har man en sodavand, læskedrikke eller energidrikke stående, man løbende drikker af gennem flere timer, kan det være hårdt for tænderne konstant at ligge i et ætsende syrebad. Du kan skåne tænderne for syren ved at indtage de syreholdige drikke i løbet af et kortere tidsinterval, gennem et sugerør og dernæst skylle munden efter med enten vand eller mælk. Dermed bliver syren bedre neutraliseret, så tænderne bliver mindre belastet af syren.

Behandling af syreskader

Har du mindre syreskader, kan tandlægen behandle skaderne ved at påføre fluor, foretage lakering på tænderne eller isætte plastfyldninger. En vaneændring væk fra det, der skader dine tænder, kan være nok til at bremse udviklingen af yderligere syreskader. Drejer det sig om større syreskader, kan det i nogle tilfælde være nødvendigt med tandkroner og tandfacader på tænderne. Vi anbefaler derfor, at du regelmæssigt går til tandeftersyn hos tandlægen, så syreskader kan opdages og forebygges, inden de udvikler sig.

TBT kan vejlede dig om syreskader

Din tandlæge hos Tandlægerne Brønshøj Torv står klar med rådgivning om tandpleje og vedligeholdelse af dine tænder. Tandlægen kan vurdere dine aktuelle skader, om du har risiko for at udvikle syreskader, og samtidig rådgive dig om, hvordan du undgår yderligere tandslid på tænderne. Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål, eller ønsker at booke tid til en behandling.

Scroll til top