Skip to content Skip to footer

Tandprotese: 8 spørgsmål og svar

En tandprotese er til dig, som mangler én eller flere tænder, da det er en oplagt løsning som mange mennesker, når man skal erstatte tænder.

Når du skal vurdere om en tandprotese kunne være noget for dig, er der flere ting at tage med i overvejelse, og her vil vi gerne gøre dig klogere på forskellige proteser, hvordan der behandles med tandproteser, og hvilke muligheder du har hos TBT – Tandlægerne Brønshøj Torv. 

Derfor har vi i denne artikel samlet 5 ting, du skal vide om tandproteser. 

1. Hvad er en tandprotese?

En tandprotese er løsningen til dig, der mangler én eller flere tænder, og er noget flere mennesker kommer til at benytte sig af, da ikke alle kan beholde alle naturlige tænder i løbet af sit liv. Det er både en funktionel og kosmetisk løsning til dig, som både har behov for dine tænder, men også ønsker et flot smil, selvom en eller flere tænder mangler.

2. Hvilke slags tandproteser findes der? 

Der findes flere forskellige slags behandlinger med tandproteser, alt efter patientens behov. Helt specifikt er det delproteser, helproteser og tryklåsproteser, og hver af disse afhænger af dit behov.

  • Delproteser og smile proteser er en protese, der erstatter en eller flere tænder og er aftagelig. Delprotesen er det gode, billige alternative løsning til tandimplantater. Delproteser er en god mulighed, når der mangler synlige fortænder, som der kan være lang ventetid på at få erstattet med implantater. Vores delproteser er lavet på et dansk laboratorium,  og oftest vil man ved hjælp af en eller enkelte naturlige tænder få protesen til at sidde mere fast.
  • Helproteser kendes som et gebis og er til dig, der mangler alle tænder i en eller begge kæbehalvdele. De sidder løst og kan tages ud.
  • Tryklåsproteser er løsningen til dig, som finder en løs helprotese svær at vænne sig til. Ved en tryklåsprotese behandling indsættes små tryklåse i en helprotese, så den sidder fast. Tryklåsproteser er ikke en svær eller smertefuld behandling. Med tryklåsproteser er du ikke begrænset af, hvad du må spise. Det er til den, som ønsker at mærke mindst til protesen i hverdagen.

3. Gør en tandprotese ondt?

Det er heldigvis smertefrit at få lavet protesebehandlinger, men perioder med tilvænning og ømhed kan forventes til alle typer tandproteser. Heldigvis har de færreste problemer med at tilpasse sig protesterne over tid. Men det er selvfølgelig afhængig både af protesen og den enkelte person.

4. Er en tandprotese synlig? 

En tandprotese er ikke synlig. Både delproteser, helproteser og tryklåsproteser tilpasses og fremstilles individuelt ud fra din mund og behov og passer derfor til dig. Derfor kan du sagtens smile stort til folk, uden at de opdager protesen.

4. Kan jeg tale almindeligt med en protese? 

Alt efter protesen kan det at tale i starten lyde anderledes end normalt. Dette vil dog forsvinde i takt med, at man vænner sig til protesen. Derfor skal du ikke være bekymret for, at protesen vil blive opdaget af andre.

5. Er det nemt at holde en god mundhygiejne? 

Det er heldigvis nemt at passe på sin protese og din generelle tandhygiejne. Har du en protese, kræver det blot grundig tandbørstning samt børstning af protesen for at bekæmpe bakterier. Protesen kan nemt vaskes med håndsæbe eller med tandpasta. Dette kan gøres som rutine om morgen eller aften og efter hvert måltid for at opnå bedst mulige renlighed og hygiejne. Det skyldes, at madrester kan ophobe sig i protesen. Det er vigtigt også at rense sine gummer, hvor tandprotesen sætter sig, da der også her kan samle sig bakterier. Læs mere om, hvordan du sikrer den bedste mundhygiejne her

6. Hvordan vedligeholder man protesen? 

En protese vedligeholdes og tilpasses ind i mellem, når gummerne svinder. Du kan forvente at skulle besøge tandlægen til regulering af protesen cirka en gang om året, alt efter hvordan dine gummer svinder.

En protese har dog heldigvis en lang levetid på op til 10-15 år, og selvom den skal tilpasses ind i mellem, så kan du regne med en protese, som holder sig mange år.

7. Hvad koster en tandprotese? 

Priser varierer fra protese til protese og alt efter behandling. Det er det billige alternativ til implantater og tandbroer. Det giver mening for dig, som mangler flere tænder.  Kontakt os i dag for at få et uforpligtende tilbud på din tandprotese.

8. Hvor hurtigt kan man komme i gang med behandling?

Du kan hurtigt få gang i din behandling og få vejledning ,i hvilken behandling du skal bruge allerede snart.

Din tandlæge vil vurdere, hvilken type protese du har behov for, såfremt en protese behandling er en behandlingsform, der møder dine behov.

Hos TBT – Tandlægerne Brønshøj Torv har vores tandlæger mange års erfaring med proteser. Ønsker du mere information, er du altid velkommen til at kontakte os, både hvis du tror at en protese behandling kunne være noget for dig, men også hvis du blot har flere spørgsmål om proteser.

Scroll til top