Skip to content Skip to footer

Hvad er en tand? Bliv klogere på tændernes anatomi

I dag ved vi alle sammen, at vi har et sæt tænder, som vi skal passe godt på. De er gerne hvide, sidder inde i din mund og hjælper dig med at spise. Men hvad er en tand, hvorfor er det vigtigt, at vi passer på vores tænder, og hvilke konsekvenser kan det have ikke at have styr på mundhygiejnen? Her vil vi forsøge at lære dig alt det basale om dine tænder, så du forhåbentligt får et godt indblik i, hvad tanden er, og hvordan det hele fungerer.

Tandens opbygning

Et menneske skulle meget gerne komme igennem to sæt tænder. Mælketænderne, som falder ud helt naturligt i løbet af barndommen og derefter giver plads til de permanente (blivende) tænder. 

Børns tænder

De tænder, som kommer først hos børn, er mælketænderne. De første tænder kan allerede dukke op hos barnet, når barnet blot er et halvt år gammelt. Når alle mælketænderne er kommet frem, begynder de at falde ud igen ved 6 års alderen,. Herefter begynder de permanente tænder at finde plads. Det er en god ide at lære børn om vigtigheden ved tandhygiejne, allerede fra når de bærer rundt på deres mælketænder. Tænderne skal stadig passes på, selvom de falder ud igen senere. Og så er det altid godt at have gode vaner for mundhygiejne fra en ung alder.

De blivende tænder 

Det du kan se, når du kigger ind i munden, er ikke hele tanden, blot den øverste del, som kaldes kronen. På kronen sidder det yderste lag, emaljen. Derefter kommer tandben, som den sidste del af det øverste stykke af tanden. 

Herefter bevæger vi os ned under tandkødet, hvor tandroden er placeret. Inde i tandroden sidder nerverne, som er forbundet til blodkar. Det er nede i tandroden, at man blandt andet udfører en rodbehandling.

Det er derfor misforstået, hvis man tror, at tanden blot sidder fast i tandkødet. Det er netop kun kronen du kan se – tanden derimod sidder dybt og har, lidt som et isbjerg, mere indhold under ‘overfladen’, end det du kan se øverst.

Hvide tænder

Langt de fleste vil gerne have de helt hvide tænder, et rigtigt colgate smil, som man kender fra tandpastareklamerne eller det helt flotte Hollywood smil med kridhvide tænder, som de store skuespillere bærer rundt på.

Det er dog ofte sådan, at de helt hvide tænder ikke nødvendigvis er naturligt hvide. Så hvordan får man hvide tænder? Ønsker man hvidere tænder kan man opnå det på flere forskellige måder. En tandblegning er en af de mest kendte måder at få hvidere tænder på. Man kan også få sat plast eller porcelæn på tænderne. Det er også en af de kunstige metoder til at få det flotte hvide smil. Alle disse måder er dog ikke permanente og kræver vedligeholdelse og i nogle tilfælde opfølgende behandling over tid. Det er virkelig blevet et skønhedsideal at have helt hvide tænder, og derfor er det vigtigt at forstå, at ingen fra naturens side har disse hvide tænder, da vi alle er født med forskellige nuancer. Normalt er farven oftere mere ovre i den gullige side af hvid. Ønsker du alligevel at få lidt hvidere nuancer på tænderne, så er en tandblegning hos en tandlæge et sikkert valg. Hos TBT – Tandlægerne Brønshøj Torv er det også noget vi tilbyder, og du kan se priserne lige her.

Huller i tænderne og dårlig mundhygiejne

Tænderne er forbundet til blodkar gennem nerverne. Der er altså mere end den hvide krone vi ser, når vi kigger ind, og det er derfor vigtigt at passe på vores tænder. Huller i tænderne kaldes caries, og sker når vi ikke passer godt nok på og ikke børster grundigt to gange om dagen. Før i tiden har tandproblemer været en dødsårsag, før man forstod vigtigheden ved god mundhygiejne eller havde opfundet tandbørsten. I dag er vi heldige og kan heldigvis behandle i tide. Vi ved også, at vi skal børste vores tænder, og hvordan vi ellers kan holde styr på mundhygiejnen, vælge den bedste tandbørste og generelt holde tænderne sunde.

Du kan læse mere om, hvilken tandpasta du skal vælge her eller læse om, hvordan du sikrer den bedste tandbørstning her [LINK]. Søger du rådgivning om, hvordan du skal passe på dig selv og dine tænder, har du brug for behandling, eller kunne du godt bare trænge til et tjek, så står TBT til rådighed til at hjælpe dig. Kontakt os i dag.

Scroll til top