HJÆLP OS MED AT FOREBYGGE SMITTE NÅR DU MØDER PÅ KLINIKKEN - læs her

Hvad er en tand? Forstå dine tænder 2020

I dag ved vi alle sammen at vi har et sæt tænder, som vi skal passe godt på. De er gerne hvide, sidder inde i din mund og hjælper dig med at spise. Men hvad er en tand, hvorfor er det vigtigt at vi passer på vores tænder og hvilke konsekvenser kan det have ikke at have styr på mundhygiejnen? Her vil vi forsøge at lære dig alt det basale om dine tænder, så du forhåbentligt får et godt indblik i hvad tanden er og hvordan det hele fungerer.

Tandens opbygning

Et menneske skulle meget gerne komme igennem to sæt tænder. Dine mælketænder som falder ud helt naturligt i løbet af barndommen og derefter giver plads til de permanente tænder, som er dem hvis opbygning vi skal se på.

Det du kan se når du kigger ind i munden er ikke hele tanden, blot den øverste del som kaldes kronen. På kronen sidder det yderste lag, emaljen. Derefter kommer tandben som den sidste del af det øverste stykke af tanden. Herefter bevæger vi os ned under tandkødet, hvor tandroden er placeret. Inde i tandroden sidder nerverne som er forbundet til blodkar. Det er nede i tandroden at man blandt andet udfører en rodbehandling i forbindelse med flere problemer der kan opstå.

Det er derfor misforstået hvis man tror at tanden blot sidder fast i tandkødet. Det er netop kun kronen du kan se – tanden derimod sidder dybt og har lidt som et isbjerg mere indhold under ‘overfladen’ end det du kan se øverst.

Børns tænder

De tænder som kommer først hos børn er netop mælketænderne. De første tænder kan allerede dukke op hos barnet, når barnet blot er et halvt år gammelt. Når alle mælketænderne er kommet frem, begynder de at falde ud igen ved 6 års alderen, hvorefter de permanente tænder finder sin plads. Det er en god ide at lære børn om vigtigheden ved tandhygiejne allerede fra når de bærer rundt på deres mælketænder. Tænderne skal stadig passes på, selvom de falder ud igen senere! Og så er det altid godt at have gode vaner for mundhygiejne fra en ung alder.

Hvide tænder

Langt de fleste vil gerne have de helt hvide tænder, et rigtigt colgate smil som man kender fra tandpasta reklamerne eller det helt flotte Hollywood smil med kridhvide tænder som de store skuespillere bærer rundt på.

Det er dog ofte sådan at de helt hvide tænder ikke nødvendigvis er naturligt hvide. Så hvordan får man hvide tænder? Ønsker man hvidere tænder kan man opnå det på flere forskellige måder. En tandblegning er en af de kendte måder at få hvidere tænder på. Man kan også få sat plast eller porcelæn på tænderne. Det er også en af de kunstige metoder til at få det flotte hvide smil. Alle disse måder er dog ikke permanente og kræver opfyldning eller tilpasning til flere penge over tid. Det er virkelig blevet et skønhedsideal at have helt hvide tænder, og derfor er det vigtigt at forstå at ingen fra naturens side har disse hvide tænder, da vi alle er født med forskellige nuancer, som oftest er mere ovre i den gullige side af hvid. Ønsker du alligevel at få lidt hvidere nuancer på tænderne, så er en tandblegning hos en tandlæge et sikkert valg. Hos Tandlægerne på Brønshøj Torv er det også noget vi tilbyder, og du kan se priserne lige her.

Huller i tænderne og dårlig mundhygiejne

Tænderne er forbundet til blodkar gennem nerverne. Der er altså mere end den hvide krone vi ser når vi kigger ind, og det er derfor vigtigt at passe på vores tænder. Caries er en af de ting som kan give huller i tænderne, og sker når vi ikke passer godt nok på og ikke børster grundigt efter mindst to gange om dagen. Før i tiden har tandproblemer været en dødsårsag, før man forstod vigtigheden ved god mundhygiejne eller havde opfundet tandbørsten. I dag er vi heldige og kan heldigvis behandle i tide. Vi ved også at vi skal børste vores tænder og hvordan vi ellers kan holde styr på mundhygiejnen, vælge den bedste tandbørste og generelt holde tænderne sunde.

Du kan læse mere om hvilken tandpasta du skal vælge samt uddybningen af huller i tænderne her eller læse om rodbehandlinger af tænderne hvis du har behov for det her. Du kan også læse om en knækket tand her.

Søger du rådgivning om hvordan du skal passe på dig selv og dine tænder, har du brug for behandling eller kunne du godt bare trænge til et tjek, så står Tandlægerne på Brønshøj Torv til rådighed til at hjælpe dig. Kontakt os i dag.

Skriv en kommentar