Skærer du tænder? Læs om bideskinner

Skærer du tænder? Din tandlæge har måske opdaget tegn på, at du skærer tænder, eller måske har du selv eller en nær dig lagt mærke til det. Det kan være ganske irriterende og så kan det også slide på dine tænder og give ømhed. Din tandlæge kan ikke stoppe dig i at skære tænder, men hjælpe med at gøre det sværere og beskytte dine tænder. For at forhindre tænderskæren kan du få en bideskinne, som du kan læse om her.

Hvorfor man skærer tænder

Tænderskæren kaldes også bruksisme. Det er svært at vurdere hvorfor folk skærer tænder. Der kan spille psykologiske faktorer ind, som danner denne ‘vane’ at skære tænder. Her er dog alligevel listet forskellige mulige grunde til at man skærer tænder.

 • Grundet søvnforstyrrelse.
 • Skyldes primært noget i dit centralnervesystem
 • Kan være påvirket af psykologiske faktorer, men også medicin, alkohol, nikotin og diverse stoffer. Det kan direkte være en bivirkning af diverse medicin mod netop de sygdomme man er i behandling mod.
 • Kan også være opstået som følge af sygdom eller stress

Derfor er det typisk en læge eller psykolog der kan finde årsagen og få løst problemet. Tandlægen kan altså blot bidrage med direkte at forhindre skader på tænderne med hjælp fra en bideskinne. Behandlingen er altså ikke nødvendigvis at forhindre dig i at skære tænder, men at forhindre din tænderskæring i at give dig smerter og slide på dine tænder.

Hvad kan det ‘at skære tænder’ føre til

Hvis du skærer tænder og ikke får hjælp til at stoppe problemet med enten en bideskinne eller anden behandling, kan det have en række konsekvenser og bivirkninger med netop at fortsætte med at skære tænder:

 • Slid på emaljen og slid på tænderne.
 • Hovedpine i nakke og tindinger.
 • Smerter i kæben.
 • Ømme tænder.

En bideskinne kan være med til at forhindre disse problemer og det er vigtigt, at du får forhindret at skære tænder, hvis du vil undgå smerter og nedslidte tænder.

Hvad er en bideskinne?

En bideskinne er en gennemsigtig skinne der sættes på dine tænder. Dermed udfylder den en plads i din mund, hvilket ophæver låsningen i dit sammenbid og forhindrer tændernes emalje i at bide sammen mod hinanden. Bideskinnen reducerer også trykket fra dit sammenbid. Derfor kan du ikke bide hårdt sammen og musklerne i din kæbe får lov til at slappe af fra et hårdt sammenbid. Dermed reduceres smerterne og ømheden fra kæbeled og tyggemuskler samtidig med, at dine tænder slides mindre.

En bideskinne hos tandlægen speciallaves til netop at passe til dine tænder.
Det er vigtigt at bruge den både om natten og om dagen dag, hvis man skærer tænder både dag og nat, hvis man vil have mest mulig effekt ud af bideskinnen. En bideskinne skal skiftes ud ind imellem, da den bliver slidt over tid.

Du vil dog hurtigt opdage, at en bideskinne gør hurtig forskel, når den bliver brugt hver nat eller hver dag. Den kan efter kort tid allerede gøre problemer som smerter og søvnløshed mindre, fordi bideskinnen giver ro til kæbeled og tyggemuskler, som overbelastes, når man skærer tænder.

Fordi en bideskinne netop slides og skal udskiftes ind i mellem, er det vigtigt at du passer godt på den. Ofte får man et etui at opbevare den i, og man kan hjælpe på hygiejnen ved at børste den grundigt både før og efter man bruger den. Man kan bruge tandpasta eller håndsæbe og skylles grundigt efter med vand.

Hvornår skal man bruge en bideskinne?

Du opdager det måske ikke selv, at du skærer tænder, specielt ikke hvis du gør det om natten, og måske kan du ikke umiddelbart se forbindelse mellem at skære tænder og den ømhed det medfølger. Du kan have behov for en bideskinne hvis følgende:

 • Andre kan høre dig skære tænder enten om natten eller dagen.
 • Du har smerter i kæbeled eller ømme tyggemuskler
 • Hovedpine
 • Ømme tænder og din tandlæge kan se tydeligt slid.
 • Du har problemer med at sove om natten.

Derfor er det optimalt at tage til tandlægen regelmæssigt, så det kan blive opdaget hvis du går rundt og skærer tænder.

Priser og hvad TBT kan gøre for dig

Hvad koster en bideskinne? Priserne på en bideskinne varierer, men ligger hos tandlægen på omkring 3000-4000 kr. Hos tandlægen får du den lavet specielt til dine tænder og er sikker på en bideskinne der hjælper dig. Du kan læse mere om Tandlægerne Brønshøj Torvs priser lige her.

Du kan læse mere om at skære tænder og bideskinner lige her.

Hos Tandlægerne Brønshøj Torv står vi klar til vejledning og gode råd, og du er derfor altid velkommen til at kontakte for tidsbestilling eller hvis du har spørgsmål.