Skip to content Skip to footer

Bideskinne: Derfor er den god til dig, der skærer tænder

Skærer du tænder? Så kan det være, at du skal have en bideskinne. Din tandlæge har måske opdaget tegn på, at du skærer tænder, eller måske har du selv eller en nær dig lagt mærke til det. Det kan være ganske irriterende, og så kan det også slide på dine tænder og give ømhed. Din tandlæge kan ikke stoppe dig i at skære tænder, men hjælpe med at gøre det sværere og beskytte dine tænder. For at forhindre det kan du få en bideskinne, der passer specielt til dine tænder. 

Hvorfor skærer man tænder?

Der kan være svært at vurdere, hvorfor man skærer tænder og kan have brug for en bideskinne. Her er dog alligevel listet forskellige mulige grunde til, at man skærer tænder.

 • Søvnforstyrrelse.
 • Noget i dit centralnervesystem
 • Kan være påvirket af psykologiske faktorer, der skaber “uvanen”. 
 • Kan skyldes medicin, alkohol, nikotin og diverse stoffer. Det kan direkte være en bivirkning af diverse medicin mod netop de sygdomme, man er i behandling mod.
 • Kan også være opstået som følge af sygdom eller stress. 

Derfor er det typisk en læge eller psykolog, der kan finde årsagen og få løst problemet. Tandlægen kan altså blot bidrage med direkte at forhindre skader på tænderne med hjælp fra en bideskinne. Behandlingen er altså ikke nødvendigvis at forhindre dig i at skære tænder, men at forhindre, at du slider på dine tænder.

Konsekvenser af at skære tænder

Hvis du skærer tænder og ikke får hjælp til at stoppe problemet med fx med en bideskinne, kan det have en række konsekvenser og bivirkninger: 

 • Slid på emaljen og slid på tænderne.
 • Hovedpine i nakke og tindinger.
 • Smerter i kæben.
 • Ømme tænder.

En bideskinne kan være med til at forhindre disse problemer og det er vigtigt, at du får beskyttet dine tænder, hvis du vil undgå smerter og nedslidte tænder.

Hvad er en bideskinne?

En bideskinne er en gennemsigtig skinne, der sættes på dine tænder. Dermed udfylder den en plads i din mund, hvilket ophæver låsningen i dit sammenbid og forhindrer tændernes emalje i at bide sammen mod hinanden. Bideskinnen reducerer også trykket fra dit sammenbid. Derfor kan du ikke bide hårdt sammen og musklerne i din kæbe får lov til at slappe af fra et hårdt sammenbid. Dermed reduceres smerterne og ømheden fra kæbeled og tyggemuskler samtidig med, at dine tænder slides mindre.

En bideskinne hos tandlægen speciallaves til netop at passe til dine tænder.

Hvis man skærer tænder både om dagen og om natten, er det vigtigt at bruge den både dag og nat, hvis man vil have mest mulig effekt. Du vil hurtigt opdage, at den gør en forskel, når den bliver brugt hver nat eller hver dag. Den kan efter kort tid allerede gøre problemer som smerter og søvnløshed mindre, fordi den giver ro til kæbeled og tyggemuskler, som overbelastes, når man skærer tænder.

En bideskinne skal skiftes ud ind imellem, da den bliver slidt over tid. Fordi en den slides og skal udskiftes ind i mellem, er det vigtigt at du passer godt på den. Ofte får man et etui at opbevare den i, og man kan hjælpe på hygiejnen ved at børste den grundigt både før og efter man bruger den. Man kan bruge tandpasta eller håndsæbe og skylles grundigt efter med vand.

Hvornår skal man bruge en bideskinne?

Du opdager det måske ikke selv, at du skærer tænder, specielt ikke hvis du gør det om natten. Måske kan du ikke umiddelbart se forbindelse mellem at skære tænder og den ømhed det medfølger. Du kan have behov for en bideskinne hvis følgende:

 • Andre kan høre dig skære tænder enten om natten eller dagen.
 • Du har smerter i kæbeled eller ømme tyggemuskler
 • Hovedpine
 • Ømme tænder og din tandlæge kan se tydeligt slid.
 • Du har problemer med at sove om natten.

Derfor er det optimalt at tage til tandlægen regelmæssigt, så det kan blive opdaget hvis du går rundt og skærer tænder.

Priser på en bideskinne

Hvad koster en bideskinne? Priserne varierer, men ligger hos tandlægen på omkring 3000-4000 kr. Hos tandlægen får du den lavet specielt til dine tænder og er sikker på en bideskinne der hjælper dig. Du kan læse mere om Tandlægerne Brønshøj Torvs priser lige her.Hos Tandlægerne Brønshøj Torv står vi klar til vejledning og gode råd, og du er derfor altid velkommen til at kontakte os for tidsbestilling eller hvis du har spørgsmål.

Scroll til top